Monday, January 30, 2012

Saya yg sedang cuti.


Cuti itu bukan syurga. Masa lapang yg dip’untukkan buat setiap org; lebih2 lagi kepada para pelajar, bukan keseluruhannya dip’untukkan untuk b’senang-lenang sbg.mana yg digambarkan oleh mereka.”
Benar, komitmen untuk m’hadiri kelas semasa cuti, tiada. Namun, komitmen sbg s’org pelajar itu seharusnya kekal b’ada dlm setiap jiwa org yg cintakan ilmu. Biarpun tiada kelas setiap hari seperti kebiasaannya, pastikan setiap hari akan ada ilmu baru yg masuk dlm diri.”
Walaupun b’ada dlm ‘mood’ cuti, jangan pula perkara wajib juga b’cuti daripada dilaksanakan. Amalan bangun pagi untuk ke kelas perlu dilaksanakan seperti biasa walaupun ketika masa cuti. In kerana solat Subuh itu perlu ditunaikan. Usai solat Subuh, pastikan waktu perdana pada awal pagi ini diisi dengan kerja yg b’manfaat, bukannya tidur sehingga petang! Begitu juga dengan waktu solat Zuhur, Asar, Maghrib dan Isyak. Pastikan semua waktu solat t’sebut sentiasa dipenuhkan dengan solat fardu.”
Ada lagi perkara wajib yg perlu ditunaikan. Kewajipan t’hadap ibu dan ayah. Ya, masa cuti beginilah yg sangat sesuai untuk b’bakti kepada mereka. Hulurkan bantuan untuk meringankan kerja mereka, moga-moga dapat mengukuhkan hubungan sesama mereka dan mendapat redha Allah.”

Adapted from Manfaatkan Masa Cuti by Khadijah Khalilah Abdul Rashid, Gen-Q Manual Remaja Bertakwa. P’ingatan untuk saya yg baru mula cuti supaya masa yg diberikan tak dibiarkan b’lalu tanpa apa2 kebaikan, tambah2 kena banyak ulangkaji untuk exam nanti. 

   

4 comments:

 1. you're so great. lakukan kebaikan sentiasa agar kelakuan selalu dipelihara...

  ReplyDelete
 2. Rtp Farra Arisha : Great? Really? Thanks anyway :)

  ReplyDelete
 3. bukan masa belajar je carik cuti.. masa berkerja tu lagilah bang..

  ReplyDelete
 4. Tea : Hahaha, yeke... Cuti memang disukai ramai...

  ReplyDelete