Sunday, May 19, 2013

Sayang pokok Bakau!

Huh penat!

Semalam, b'samaan dengan Sabtu 18 Mei, saya & kawan2 dari Kulliyyah of Dentistry (KOD) participate in this one program by Malaysian Nature Society (MNS) & BASF Petronas. Apa yang kami buat ialah tanam2 pokok kat sekitar pantai & paya kat kawasan Chendor (Barat).




Pagi2 lagi kami dah b'siap & b'konvoi ramai2 dari universiti ke tempat tu. Saya tak timing pulak p'jalanan tapi roughly lebih kurang 45 minit ke 1 jam macam tu. Ada lah dalam 10 kereta macam tu. Oh ye, konvoi kami di-lead by these Kakaks from MNS. So, tak ada lah nak sesat2 kan, haha...




Sampai je kat tempat tu, terus dipanggil breakfast. Suasana kat situ memang meriah & best. Hati saya kuat merasakan yang pakcik makcik yang ada kat sini memang sudah t'biasa dengan program2 conserving the nature ni sebab energy & vibe tu sangat positif. Macam family affair! Dengan budak2 kecik semua, yes, it's wonderful & inspiring!... 



Breakfast!
Kami dibahagikan to 3 groups. 1 group untuk tanam pokok bakau, 1 group untuk tanam pokok rhu & another one kena kutip sampah. I'm happy that we can freely join any one of  'em. Most of the girls joined the one yang tanam pokok rhu, I guess it's because it's not involvin' any muds & stuff. In the same time, they can enjoy the beautiful beach, so, that's why lah kan, haha... Yelah, sebab pokok rhu tu ditanam dekat area2 pantai je kan, macam yang biasa kita tengok kat pantai2 biasa tu...

For most of the guys, we joined the one yang tanam pokok bakau. So, you guys can imagine how is the distribution of people in the three groups tu, dengan group kutip sampah tu tak sampai 10 orang pun mula2. Bila dipanggil untuk join team kutip sampah, masing2 buat2 b'bual or paling muka ke tempat lain, hahahaha... Teruk! Haha, come on, kutip sampah pun bagus untuk environment apa, but kalau saya sendiri pun, tak nak lah kutip sampah (je...), hahahaha...


Hah, another thing is we were very proud sebab we were also joined by our dental lecturers, Dr Wan Azila & Dr Lini, and they joined the tanam pokok bakau team, yay!


So, sebelum bekerja tu, ada lah dibuat briefing sket macam mana nak tanam pokok semua bla bla bla kan. So, after that, off we go, ramai2 in a lorry ke tempat tanam pokok bakau tu.





Group photo sebelum kerja! ;)




 
 
 
From my observation, tempat tu dah macam ada sket pokok2 bakau yang kecik2 & tempat tu nampak agak 'togel' or kosong, so let's see what we can do. 

Even dalam satu group tu, we still subdivide lagi. Ada yang kena kira jarak & letak pancang, ada yang kena korek lubang, ada yang kena tanam pokok & ada yang kena tanam benih.


Orang2 yang kira jarak & letak pancang yang set the pace for the process. Jarak tu dikira antara satu pokok ke satu pokok supaya tak induce p'saingan to dear little mangroves nak tumbuh nanti. Tiba2, t'ingat time belajar Sains kat sekolah dulu. P'saingan  between plants melibatkan fights untuk dapatkan ruang, sunlight & water, all the resources they need. So, we're basically applying those things here. See? Siapa kata benda2 yang belajar waktu sekolah dulu tak pakai sangat in real life? hahaha... Lepas dah letak pancang, ada yang ditugaskan untuk cangkul tanah kat area pancang tu, then, ada pulak orang lain yang kena letak pokok bakau atau benih & kambus balik. Hah, macam tu lah!




Wow, serious kagum dengan pakcik makcik yang sama2 tanam pokok bakau. Malu weyh, depa tu umur dah tua2 tak larat dah tapi tenaga tu mengalahkan kami anak2 muda. Kagum dengan semangat sorang Uncle Sikh ni yang memang tak henti2 bekerja, dia lah yang kat depan sekali. Ada jugak sorang Kakak ni yang kerjanya m'cangkul je, malu kami yang kerja cucuk pancang je, hahahaha... But of course, we take turns, tak kesian ke tengok orang tua2 buat kerja berat2, haha...

Kalau dah nama paya tu, biasalah kan kalau ada selut & lumpur, umang2 (umang2 ke?), ketam batu, ikan belacak & macam2 lagi kan. Tak sahlah kalau tak kotor kan. Hence, the sponsored T-shirt, hahaha! Kesian tengok kawan2 yang b'darah2 sebab cuts kat kaki bila tak sengaja t'pijak benda tajam dalam air.

 

Around pukul 12 tengahari macam tu, program tanam2 semua ni dah mula slow, but we're very proud to say that we're the last men standing! Weyh, mana tak nya bila orang lain semua dah stop, dah lah dengan lapar dahaga panas kan, but we still wanna continue to give back to Earth, bila rasa nak stop je, ramai2 tengok Uncle Sikh, terus tak jadi stop & semangat balik! Haha...



Yup, we're the last men standing!



 

Dah siap2 cuci2 sket kat pantai, off we go to Tanjung Lumpur for a lunch treat by Dr Wan Azila & Dr Lini. Kalau dah benda orang belanja, kaut je semua benda dalam pinggan, hahaha. Dengan satarnya, dengan sotong goreng tepungnya, dengan udang nya, dahlah bukan sorang! Hahahaha...Bley tak haritu birthday Dr Wan Azila tapi dia yang belanja kami? Hahaha... Anyways, muchos gracias to our dear doctors, lepas ni let's join MNS program lagi! Even after dah habis program pun, diorang still sarung T-shirt MNS tu lagi padahal kami yang lain dah tukar baju dah, see? ;)




All in all, the program was FUN & it's personally my first time tanam pokok bakau & it's a very great experience. Let's say in another 10 years, kalau saya lalu kawasan tu dengan anak bini, bleylah cakap, "Hey guys, see that? Daddy do that with Daddy's friends..." ;p


& to Kakak Atilia Cina who I doesn't know your name, I still remembers you, tak sempat pulak nak ambik gambar sekali! ;p



27 comments:

  1. Salam, happening nye tanam pokok bakau. :)

    ReplyDelete
  2. haha saya fokus gmbar that boy ! ' Hanih Borhan ' comel comot comot dia .

    ReplyDelete
  3. waah ada keek.. folow ye ..

    a'a orang sp:)

    sebelum code keek letak code ni <center> kemudian
    selepas code keek letak code ni </center>

    siap

    ReplyDelete
  4. Student dan mereka yg sedar akan peri pentingnya alam sekitar ikhlas menanam dan menjaga tapi sayangnya mereka yg rakus habis memusnahkan demi keuntungan...

    Seronok kakak tengok meriah betul:)

    ReplyDelete
  5. wah..bestnya aktiviti2 macam ni...
    :D

    ReplyDelete
  6. Bagus projek nih! Ada jumpa ikan belacak tak?

    ReplyDelete
  7. best tu...ada jugak experience join aktiviti2 mcm ni kan...bukannya selalu dapat kan...

    P.S - semumur hidup aq...aq tak pernah tengok pokok bakau...EPIC..HAHA

    ReplyDelete
  8. wah! seronok nya ada aktiviti mcm ni.. klu ada kt tempat akak, nak juga join tau..hehe..
    satu lg yg Projek Astro Kasih tu Hanih (tau tak?), menarik tgk.. depa menyelam sambil bersihkan laut...:)

    ReplyDelete
  9. wah seronok aktiviti camni..walaupun penat tp best kan..

    ReplyDelete
  10. wah seronok aktiviti camni..walaupun penat tp best kan..

    ReplyDelete
  11. Good effort. Semoga alam sekitar terus terpelihara.

    ReplyDelete
  12. Best program nie, slalu ktorang wt program kemasyarakatan, idea nie boleh 'ditiru', bole x?

    ReplyDelete
  13. wah bagus program macam nie ..
    ramai juga yg menyertai ..
    hurmmm ;))

    ReplyDelete
  14. kemain meriah program depa.tanam2 pokok lg..akk ni tgn mati kot,mmg takde skill nak bercucuk tanam.huhu

    ReplyDelete
  15. Dh lamer xmaen paya bakau....teringat pada anak ketam dan ikan belacak@belanak....hehehe....miss the moment so much....

    ReplyDelete
  16. aktvti yg best! bab mkn plg best..hihi

    ReplyDelete
  17. banyak betol video keek dia =D. hehe. btw, good project to save Earth. Mangrove is one of the plants yang dapat mengelakkan tsunami, ombak besar and so on.

    ReplyDelete
  18. aku baru sekali join projek tanam pokok bakau.
    sebab nak elak hakisan dan tsunami :)

    ReplyDelete
  19. dah lama tak buat xtvt ceng gini.
    njoy kan dik

    ReplyDelete
  20. wah..seronok la dapat join aktvt gini.lagu seronok buat kerja ramai2 gini kan.pastu dapat makn best lak..hehe

    ReplyDelete
  21. bagusnyer ada aktiviti2 macam ni yer

    ReplyDelete
  22. Next! Must join our turtle conservation programme going on till October!

    Task - to collect the turtles' eggs before poachers get them, and send the eggs to the hatchery for hatching process!

    U will be MNS Turtle Rangers under this programme!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow! Sounds exciting! Macam mana nak join Kak?...

      Delete
  23. Kadang2 dalam penulisan ... kita akan buat org lain teruja ...
    tahniah awak .. memang blog awak mengujakan :)

    My web blog ... Jubah Moden

    ReplyDelete