Wednesday, April 24, 2013

Wordless Wednesday #35





30 comments:

  1. hohoho...lama tak gi klinik gigi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh at least 6 bulan sekali kena pi buat check-up tau ;)

      Delete
  2. ramai2 doktor, doktor gigi paling takut nak jumpa.. walaupun sekarang dah 33 tahun... huhuhu takutnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, tu lah kan, padahal Dr yg bedah2 tu lagi menakutkan...hahaha... Kak ada bad experience dengan mana2 dentist waktu treatment ke? :)

      Delete
    2. tak pernah pun... cuma mmg takut la jumpa doktor gigi... tak tau la kenapa... ada cara tak cam mana supaya tak takut ngan doktor gigi?? huhuu baru ni gigi sakit... tapi rela kumur ngan air garam je.. gara2 tak nak jumpa doktor gigi... huhuu

      Delete
    3. Hahaha... Takapa Kak... Percayalah saya cakap ni, sepanjang nak masuk 2 tahun saya dah start buat treatment kat org, dari yg muda sampailah yg ke tua, mmg banyak yg ada rasa takut nak jumpa Dr Gigi...

      Kak tau, ada sehari tu (saya ingat lagi sampai sekarang), klinik kecoh tau ada org m'jerit meraung nangis... Mula2 ingatkan budak2, bila pi tengok dekat2, rupa2nya makcik yg dah ada cucu dah pun hahahahaha... Tu pulak belum buat apa2 lagi tu tau! Hahaha... Bukanlah saya nak buruk2kan pesakit tu... Cumanya nak bagitau Kak realitinya stigma takut utk jumpa Dr Gigi tu mmg benda yg biasa...haha...

      Kalau sakit sket2, maybe OK kumur air garam je Kak, tapi kalau dah lama2 melarat sampai saraf & akar nanti, hah, sedar2 dah kena cabut, kan sdey tu, hu3... Hmm, satu lagi suggestion saya bley bagi Kak, kalau sakit cuba try gosok gigi atau sapu gigi sakit tu dengan ubat gigi sensitif atau ubat gigi yg ada fluorida...selawat sket insyaAllah ok...

      Alaa Kak, bukan kena selalu2 pun pi jumpa Dr Gigi, 2 kali setahun je ;)

      Hmm macam mana ye tak mau bagi takut jumpa Dr Gigi... Hmm, let's start dengan set dekat minda kita yg apa2 pun Dr Gigi tu nak buat, we can always stop it. Macam kalau dengan pesakit kanak2, cara kami approach utk tak bagi depa takut, salah satunya dgn m'ingatkan depa kalau2 depa rasa tak puas hati atau nak berhenti atau apa2 je, they can always stop the dentist by grabbing the dentist's hand... Nampak mcm pelik & tak biasa dibuatkan? Tapi sebenarnya tu salah satu cara nak bagitau the patient yg they actually have control over the procedure/treatment... ;)

      Pengalaman saya sbg pesakit pulak kan, benda yg selalu buat saya takut jumpa Dr Gigi ialah bilamana saya tak tau apa benda yg depa nak buat... So, cara nak overcome ialah kita ask for explanation. Bukan apa, sesetgh dentist terlalu nak mengejar masa & sbgnya dgn semberono teruj je buat treatment kat patient tanpa explain apa2... Kita bayar treatment, so kita berhak utk tau apa yg dibuat, haha...

      Takapa Kak, jangan takut! ;)

      Delete
  3. awk dentist ke...js baru last month jumpa dentist itu pun fikir byk2 kali...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah dlm 2 tahun akan datang, haha, doa2kan saya...

      Owh, buat treatment apa? :)

      Delete
  4. kerja doktor gigi nie nampak cam mudah dr doktor biasa ..tp amat mencabar kan..good luck hahih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak... Susahnya tu Allah je yg tau... thanks for your wish Kak, doa2kan saya :)

      Delete
  5. Oh! gigi..hehe...:)
    last year ada cuci gigi kat hospital..hihi..
    Good luck..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Best tak cuci gigi? Best kan rasa dia lepas cuci gigi haha...

      InsyaAllah, doa2kan saya :)

      Delete
  6. Assalamualaikum. tak pernah masuk klinik gigi. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam... Sekali pun tak pernah? Mesti gigi cantik & sihat ni :)

      Delete
  7. weh hanih...nak jumpa doktor gigi...tapi doktor bagi kzu jumpa dia setahun setahun setengah jer sekali...sbb my gusi type sensetap...tapi dah rasa mcm sakit nie...sakit hati nak tunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oyeke...

      Dia kata gusi Kak Zue sensitif ye?

      Sat, Kak Zue ada masalah gusi ke? Macam ada keluar darah waktu kumur2 lepas berus gigi ke? Atau pun ada gigi goyang tak?...

      Delete
    2. hanih..bukan takat kumur2 lps gosok gigi..duk saja2 pun leh rasa gusi berdarah..pastu doktor syak kakzu mcm pernah kena skurvi..betui ka ejaan nyer..hihihi..bantai..janji ada bunyi..tapi mcm tak pernah..yg pernah n selalu..asik2 gum bleeding...sentuh tak sentuh...sesuka hati jer nak berdarah...hihihi..sentap tau tak leh jumpa doktor gigi...

      Delete
    3. Hmm... Kak ni... Kurang Vitamin C maksudnya tuuu! Kalau dok saja2 pun b'darah mmg confirmed kurang Vitamin C sebab Vitamin C ni penting utk maintain struktur salur darah kita...

      Bila kurang Vitamin C, salur darah jadi tak kuat, tu yg darah keluar tu...hu3...

      wallahualam ;)

      Delete
  8. Dentist ker bakal dentist? Kali terakhir I gi jumpa dentist, dia caj RM1,400...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Currently bakal dentist & insyaAllah a dentist, pray for me please ;)

      Wow, mahal tu, buat treatment apa?...

      Delete
  9. masalah apa plak ni? adakah anda pesakit or doktor?. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak ada apa2 masalah Hana, ni suasana dekat makmal simulasi dekat tempat saya belajar...

      Delete
  10. assalamualaikum hanih...bila yengok gigi ni teringat mmg nak pi jumpa doktor gigi tapi masih x pi lagi...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslm Mama...

      Mama? Mana bley tangguh2 jumpa dentist, nanti b'lubang tau ;)

      Delete
  11. bila doktor gigi sudah bosan, gambar gigi jadi mainan...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, nasib Filzri tak ada handphone camera, kalau tak sahih b'lambak jugak gambaq lagu ni ;p

      Delete