Monday, April 15, 2013

"Eh eh, kita rasa kita suka kat dia lah..."

Apa yang saya belajar ialah tak semua perasaan suka pada seseorg tu perlu disampaikan. I used to think that as a brave gentleman, he must confess his feeling to the girl... Yelah, tak ke rupa macam pengecut, nanti kalau kena sambar org macam mana?... Menyesal...

"Alaa nanti org tu tak taulah kita suka kat dia?..." "Macam mana nak sampai kahwin nanti?..."

For what? Kadang2 rasa suka tu hanya sekejap laluan angin, ia datang & datang tapi tak pernah tinggal... Ia jugak singgah di mana2 ia nak singgah...

Biar Allah je yang tau... Dia tau kita suka kat siap
a sebenarnya & Dia tau siapa yang suka kat kita... & Dia tau rasa suka kita yg mana yg bawa kita ke alam p'kahwinan nanti insyaAllah...

The thing about the confession; ayat se-simple " Saya suka awak..." pun dah boleh m'ciptakan p'harapan, kepada diri sendiri & kepada org yg disampaikan ayat tu. 


P'harapan yang kemudiannya m'bawa kepada jalan b'simpang dua. P'harapan tu dipenuhi atau p'harapan tu musnah.

& tak selalu (in my case), p'harapan tu dapat dipenuhkan... Disebalik keindahan berumah-tangga, banyak perkara "belakang tabir" yang perlu dilalui. Ye, memang bila dah jadi kahwin, perkara tu akan jadi salah satu kenangan manis untuk disimpan, tapi adakah waktu kita suka somebody tu & confess & nak kahwin bla bla bla tu kita dah b'sedia serba serbi apa yang patut? Contohnya macam status kewangan kita, restu keluarga, agama & akhlak & macam2 lagi?

Lagi pulak kalau anda s'org lelaki, the moment kita confess kepada seseorg perempuan tu, (kalau perempuan tu suka jugak) in most of the cases, anda mungkin akan diterjah dengan soalan2 macam "Hah, bila nak masuk meminang?..." Baru confess semalam, hari ni dah ditanya soalan macam tu... Kalau saya, agak freaked out jugak. Bukanlah b'makna tak mau kahwin, tapi personally saya lebih suka everything fall into places according to its own. Kan? Biar masa yang bawa kita...

Oh soal hati ni bukan mudah... Hati saya dah penat, hati saya nak rehat...

8 comments:

  1. hehe hana pun suka kat org tu tapi xluahkan. biar je. perasaan suka2 ja tu. tapi kalau org lain sambar dulu, kita sedih jugak la. hehe

    apa2 pun kena cari org yang sayang kita lebih dari kita sayang org :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tulah pasal, tu yang tak best tu, bila ada org sambar...hahaha...

      I guess it's ok je kalau nak luahkan perasaan or confess janji kita dah fikir masak2, be ready for any possibilities & be careful to whom kita confess... InsyaAllah it'll be ok...hahaha...

      Setuju dengan ayat Hana yg last tu :)

      Delete
  2. susah kan kalau perasaan suka suka tu kejap ada kejap tak . bolat banyak suka sebagai kawan . kalau betul betul suka tu hmm ntahlah taktahu macam mana perasaannya . sbelum ni dengan ex pun suka suka gitu je . hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm... Tulah... Saya pernah ada pengalaman bila mula kawan2 lepastu ada perasaan lain kan... oh bahaya esp bila perasaan tu sebelah pihak je... Bahayanya sebab, after that, takut ruin the friendship yg sebelum ni...kan dah tak best macam tu...hu3...

      Delete
  3. setuju... kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai...kalau x nak hati terkoyak, jangan pernah meluahkan perasaan... kalau jodoh pasti ada...kan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata lain, jangan cari nahas lah kan?... Tapi kalau fikir balik, kita perlu jugak luahkan perasaan sebenarnya... Cuma bagi saya, kita kena lebih b'hati2 & fikir masak2 dulu sebelum tu... ;)

      Delete