Monday, April 29, 2013

Biar pecah di perut...

Dalam urusan kita hari2, t'utamanya dalam hidup b'sahabat dengan kawan2 kita tak kiralah di mana2pun (tempat kerja, tempat belajar & sebagainya), banyak hal atau peristiwa yang selalunya kita kongsikan. 

T'masuklah benda2 yang kita rasakan patut jadi rahsia in which benda tu tak perlu pun untuk orang2 lain yang tak ada kena mengena tahu.

Rahsia... Hmm...

Jangan kita rasa kita ni hebat atau lebih daripada orang lain sebab kita banyak simpan atau selalu diamanahkan untuk menyimpan sesuatu rahsia. Tak lebih pun awak tu simpan banyak rahsia. Tak rugi pun orang lain yang tak tau rahsia tu.

Saya belajar in a hard way yang rahsia tu kadang2 boleh jadi sumpahan atau bawa keburukan pada diri sendiri. I used to be the kind of person yang sangat mudah merelakan diri untuk menyimpan rahsia. It's good to know that people trust you, but when it keeps coming, you'll be burden by it without you really knowing. & let's say somehow, something happened in which you unintentionally or intentionally let is slips out, the mess that'll follow is too messy to be cleaned up.

Sekali kita buat orang tak percaya kita, dah susah orang nak percaya lepas tu.

Trust is a very fragile thing that somehow connects two people. Once it's broken, a thousand years may not be enough to mend it.

Secrets are not blessings, they are curses that will haunt you. 

I gotta learn how to say no to juicy gossips.


Footnote : Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut. Oh perut saya memang makin lama makin mengembang, sebab banyak simpan rahsialah ni! ;p

18 comments:

  1. Tak ramai orang mampu menjadi pemegang rahsia yang amanah... Siksa juga nak jaga amanah tu, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan... Kot mana pun, mesti ada jugak t'lepas at least kat 1 org pun, but still, dah tak jaga amanah...hu3...

      Delete
  2. Kadang2 rasa takut bila terpaksa simpan rahsia takut kita jadi tidak amanah bila tiba2 terlepas cakap kat org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan? Bukan apa bila kita ni banyak simpan rahsia, kadang2 kita jadi tension tau dgn rahsia2 tu, hah,lepas tu mulut ni ringan je nak bukak cerita sana sini ish3...

      Delete
  3. prinsip kzu..jgn suka sibuk korek rahsia org..klu ada gak yg menyondol nak tau rahsia..senang jer ckp berterus terang lagu ni.." yg hangpa nak tau sgt..awat tak p tanya dia saja? tanya tuan badan sendiri kan lagi senang..aku ni dah byk dosa...x mo tambah lagi...pasni sapa nak kata blkg..kata lah..alhamdulillah..tambah pahala aku..!" normally mrk ni blah ler n dgn tu rahsia yg diamanahkan akan in shaa Allah terpelihara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hu3 saya nak cuba macam Kak Zu cakaplah... Jangan m'cari, kan Kak? Kita ni kadang2 takut sangat bila org nak mengata belakang... Tak yakin dengan pemeliharaan Allah kat kita hu3 :(

      Delete
  4. oh ya lupa plak nak bagi tips..bila ada yg berkongsi rahsia..normally kakzu akan keluarkan dari kotak ingatan dgn banyak baca Al-Quran...penyimpan rahsia perlu amanah...n berdampinglah dgn Alquran..in shaa Allah hilang burden..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah,seriously saya tak pernah dapat ilham mcm tu connection dia m'jaga al-Qur'an & m'jaga rahsia... Thank you Kak Zu!!!... I'm motivated! :)

      Delete
  5. akak paling tak suka nak simpan rahsia org... and akak akan make sure tak de org nak jadikan akak tmpt simpan rahsia... bukan apa, kita ni manusia... takut nanti terpecah rahsia... merana oo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, saya kena cuba implement mcm Kak ni... Betoi, kena belajar utk menolak rahsia... Yelah mula2 mmg lah bley simpan, tapi lama2 jadi tak t'tanggung, lepas tu nak je 'download' ke org lain, hahaha... Kena elak kan?

      hmm...

      Delete
  6. hana da pengalaman yang menyakitkan pasal rahsia.. sebelum2 ni segala berkaitan hana xbgtau org kecuali kawan baik hana. tapi dia tu membuatkan hana sedih. hana xdapat maafkan dia. dia mengaibkan hana.hana jadikan itu satu pengajaran, dan yang paling penting. pemilihan kawan BAIK itu penting.

    Hana perahsia tapi disebabkan dia tu kawab 'BAIK' hana bgtau jelah kan. Orang lain boleh je bgtau hana rahsia diorang dan sampai skrang hana xbocor kat sapa2 pun. kenapa lah kawan 'BAIK' hana tu boleh jadi macam tu sedangkan rahsia dia hana simpan

    p/s: dah2 sedih plak nak komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm tu yg bahaya tu kan?... Bila kawan baik kita senyap2 dok malukan kita belakang kita...

      Harapkan pagar, pagar makan padi...

      Saya b'pendapat kadang2 org nak tau sesuatu rahsia tu bukan sebab dia nak tolong kita m'dengar masalah kita tau, tapi dia nak rasa syok sebab dia bley korek & banyak pegang rahsia org... Trust me, been thru it before hu3... :(

      Delete
  7. hai ;)
    tq singgah blog akak..
    penah terkena bila rahsia kena pecah oleh org yg dipercayai
    so kalau ada mslh ke hapa..ngadu padaNya je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama2 Kak :)

      Tulah... Macam mana ye, nak jadi bijak m'p'cayai & dlm masa yg sama dip'cayai... hmm... ada ke org yg ada dua2 benda tu?...

      Delete
  8. hanih...betul la ape yg ko ckp tu...pegang rahsia org memang berat. n the fact that kita tak ley rase hebat sgt bile kite simpan rahsia orang..padahal amanah kottt...nak bangga apa..ive been thru that..the same...n the feeling untuk simpan tu...memang mujahadah la....moga sama2 kuat

    ReplyDelete
  9. bab2 rahsia ni susah nak cakp lah kan !.. done clik2 nuffng yer

    ReplyDelete