Sunday, February 3, 2013

Nak balik lagi boleh?...


Cuti dah habis, masa untuk kembali ke sekolah universiti. Meneruskan rutin biasa, bangun awal pagi & siap2 untuk ke kelas, call & set appointment untuk patient & menyiapkan segala macam benda lain lagi. Lumrah s'org pelajar. 

Hakikatnya, kita semua belajar sejak dari kecik hingga ke tua pun kan... Jadi, semua orang pun pelajar.

Saya baru saja sampai kat sini, Kuantan, bumi tempat saya b'juang menuntut ilmu. Cuti walaupun singkat tapi penuh dengan kegembiraan untuk refresh semangat saya meneruskan p'juangan kat sini. Harap2nya semangat tu mantain, insyaAllah. Kalau tak pun, boleh balik cuti Chinese New Year kan? Eh?...

Anyway, mai sini nak share something. Tau tak perkara sekecik pack barang untuk travel jauh (as in balik ke university lepas cuti panjang) kalau salah cara, boleh bagi kita sakit tulang belakang, kata Dr. Gerard Girasole, seorg pakar bedah ortopedik tulang belakang. 


Antara langkah2 yang boleh kita buat untuk kurangkan stress dan sakit pada tulang belakang ialah untuk tak pack barang atas lantai (beg atas lantai, kita b’diri), sebabnya, tak elok bila kita t’bongkok2 letak barang dalam beg macam tu. Apa yang disyorkan, letak beg tu kat kedudukan yang agak tinggi macam atas meja atau atas katil untuk kurangkan beban pada tulang belakang kita.



Buat yang travel naik bas, bila nak angkat beg masuk ke tempat bagasi atas kepala passenger seats tu, cuba buat macam ni ; hadapkan badan ke arah tempat simpan barang tu, tumpukan tenaga pada otot abdomen, angkat beg paras dada, dan letakkan dalam tempat bagasi. Kalau kita nak adjust kedudukan beg kita, elok kalau buat sebelum kita masukkan dalam tempat bagasi tu; caranya bila kita angkat beg ke paras dada, letak sekejap beg tu atas headrest (kalau kerusi tu kosong ye, haha), adjust position beg & masukkan dalam tempat letak barang. Elok jugak kalau kita jengket kaki sket sebelum tolak beg masuk untuk lebih evenly distribute force yang kita guna waktu lift up beg tu... 
(Adapted from Reader’s Digest December 2012 : Soothing moves. Pain mistakes travellers make.)

Jom jom kita cuba, tak ada postur kita buruk kan nanti :)


Adapted from Reader’s Digest December 2012 : Soothing moves. Pain mistakes travellers make.

14 comments:

  1. Wow....thanks for the share....btl btl....klu xjga bleh buatkan pinggang sakit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sebab share tu, sebab kadang2 kita tak sedar kan...hu3...

      Delete
  2. muda2 dah sakit pinggang.. uwaaa... serammm wooo.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muda2 lagi dah bongkok... Tak ke cepat tua namanya tu,hahaha...

      Delete
  3. wahhhh . selalu terbongkok bonkok . adehh . thanks doktor :)

    ReplyDelete
  4. Kalau mengarah orang packing dan angkat bags ni semua, kira selamat la kan. ngeh ngeh ngeh.

    ReplyDelete
  5. Betul. Biasanya kita pack baju atas katil kan? Jarang orang rajin nak pack atas lantai memang leceh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya biasa pack atas lantai...haha... Saya pun taktau kenapa...

      Delete
  6. Replies
    1. Jom p'baiki postur! Yelah,takkan nak sakit terus menerus... hu3... Agak2 bley jadi sihat balik tak (postur betul)?...

      Delete
  7. Setiap pergerakkan badan kalau salah memang ada kesannya. Terima kasih kerana berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah,kena jaga baik2 badan ni,pinjaman & amanah daripada ALLAH...

      Delete