Sunday, January 27, 2013

Ke mana-mana bawa rumah dalam hati...



Oh, bukan selalu boleh update dari rumah tau. Hah, entry ni datang dari saya yang sedang b’cuti kat rumah di Kedah sekarang. Cuaca kat sini sangat cantik & hari2 cerah, geram kalau tengok hari yang cerah macam ni disia-siakan dengan tidur je.

Alhamdulillah. Buat masa ni, apa yang saya nak capai dalam masa cuti ni (refer previous post ye) turns out to be ok.

Tidur awal on time waktu malam & pagi bangun on time untuk Subuh alhamdulillah. Jadinya, siang saya tak mengantuk, bukan macam kebiasaan hari2 saya sebelum ni. Siang mengantuk sebab malam b’jaga lama.

Nescafe ais atau kopi even tak minum langsung...yet! Oh, t’kejut dengan diri sendiri dapat menahan ketagihan kopi sebelum ni. Withdrawal effect dia ada lah dalam dua hari saya pening kepala gila2. Lepas tu, alhamdulillah ok. Cumanya...hah, malu pulak nak cerita. Haha, macam ni, kandungan caffeine kalau tak silap saya m’bantu badan kita dalam m’buang sisa2 p’kumuhan. Kalau sebelum ni, saya ada caffeine untuk bantu saya buang air dengan cepat & lancar (lain dah bunyi tu...). Jadi saya tak perlu guna banyak tenaga pun bila nak buang air, tapi sekarang ni, jadi susah sket, bukan susah apa, cuma nak kembalikan kebiasaan & keadaan sebelum ketagihan caffeine tu. Sekarang, bila buang air, jadi penat & ambil masa yang lebih lama. Hmm... Maybe saya boleh counter dengan banyak makan buah, nak cuba nanti...

Untuk 7-8 cawan/gelas air masak sehari, saya mungkin tak berapa berjaya m’capainya lagi. Dua tiga hari pertama tu mungkin dapat, tapi lama2 saya jadi annoyed dengan diri sendiri yang t’paksa selalu ke bilik air, lepas tu nanti seluar basah semua. Ah, malas...


Apa2pun cuti sangat best sekarang. Nak cuti selalu & banyak2 bley?... haha...

12 comments:

  1. gitu modus operandi nyer. Tapi betul la, my daily routine pun gitu, once wake up and 2 coffee later, mesti membuang dengan jayanya. (apo ni citer detox).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...modus operandi ye?mcm buat jenayah je...hahaha...detox bagus apa untuk kesihatan...detox ye? bkn main p'kataan, moden habis...padahal berak je pun kan,haha... :p

      Delete
  2. Replies
    1. untunglah...haha...buatapa kalau dah tiap2 hari cuti tu?...

      Delete
  3. fuih... mana mungkin tiada nescafe or kopi dlm hidup ku.. walau pun sehari secawan...jadilah... kalau tidak... ntah ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...takada masalah pun sebenarnya kalau minum kopi/nescafe tiap2 hari... Yg saya ni jadi masalah sebab selalu minum Nescafe Ais... susu pekat manis lagi, ais lagi...mmg nak mati cepat...hahaha...

      Delete
  4. Selamat bercuti..
    best lah duk kg.. boleh makan puas2..masakan bonda:)
    bagus tu dpt kurangkan nescafe..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuti dah nak habis dah pun ni,haha...yup,mmg mkn puas2,haha,rindu masakan Mak...haha...nak control caffeine intake lagi...nak istiqamah insyaAllah...

      Delete
  5. Bahaya orang yang ketagih kopi ni. Memang bahaya. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...memang bahaya kalau dibiar melarat...sket2 takapa,haha :)

      Delete
  6. Kopi la best, baru mata leh bukak beso sket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmglah...haha...tapi banyak2 sangat pun tak elok,satlagi tak tutup dah mata tu...haha...

      Delete