Saturday, January 5, 2013

"Can I cry on your shoulder?"



Selalu bila kita masalah, ada certain2 orang yang kita berasa senang untuk meluahkan atau b'kongsi, orang yang kita tau concern pasal kita, orang yang m'dengar sebelum m'hukum atau menilai kita...

Kita mungkin nampak kuat menahan sedih, tapi bila b'kongsi dengan mereka ni, senang je b'genang air mata sebab kita tau & dapat rasa yang mereka akan sentiasa ada untuk kita.


Mereka tu boleh jadi mak ayah, pasangan hidup atau kawan rapat...

Saya belum ada pasangan hidup jadi tak pernah rasa pengalaman mengadu masalah dengan dia yang saya belum kenal lagi sekarang, haha…

Mengadu dengan kawan, kadang2 kalau selalu2 sangat, sampai satu masa buat mereka jadi lemas & meluat… Sekali dua, mungkin respon, “Ya Allah, kesiannya…”, “Banyakkan b’sabar ye…”, & “Takapa, aku ada…”. 

Lama2 bila selalu2, respon jadi macam ni, “Masalah apa lagi ni?...”, “You are such a sissy…” & “Kau ni asyik merungut je…”. Oh, sedih… Waktu tu, kita rasa sangat b'seorangan dalam kesedihan & keserabutan...

Almost always, parents are the only people that will always be there for us. Not all people have friends. Not all people have spouses, but everybody have parent.

Yet still, not all people have parent. Think about the little one who were born orphan. And for those who were blessed with living parent, they’re not gonna be there forever. When the time comes, they’ll leave us ila rahmatullah.

Which leave us to The One & Only… Ceritalah, luahkanlah, menangislah pada Dia… Sangka baik & percaya pada Dia… Dia tak akan rasa rimas dengan kita, hu3…

26 comments:

  1. Cuba la mengadu dengan kawan baik.. Takpun mengadu dekat famly especially parents.. InsyaAllah everything will be ok..


    Nak lagi hebat mengadu dekat Allah... :) Allah kan Maha Mengasihani..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,tulah maksud saya,kadang2 kawan baik mula naik rimas,bila sampai satu tahap...kat parents pulak,tak semua masalah kita senang nak b'kongsi,sebab kita risau dorg akan jadi risau kat kita & kita pun takmau menyusahkan diorg...

      Allah jugak sebaik2 tempat p'gantungan,hu3...

      Delete
  2. Salam kenal. Terima kasih singgah di blog saya.

    Allah sebaik-baik tempat mengadu. W/pun bagus jika kita ada orang yg boleh kita mengadu masalah kita tapi jangan lupa kpd Allah kerana Dia Maha Mendengar dan Maha Kuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betoi tu. Allah mesti yg paling atas dlm senarai siapa yg kita cari utk mengadu masalah...Dia yg cipta kita,Dia yg kenal kita bahkan Dia jugak yg berikan masalah t'sebut pada kita...Jadi,masihkah kita perlukan sebab lain utk kita mengadu masalah pada Dia?...hu3...

      Delete
  3. betul....Allah sentiasa bersama kita no matter what. Yer la, sometimes nak ngadu2 kat parents pun, tak nak depa risau lebih2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan? tapi kalau cakap on the phone dgn mak mmg akan kalah...mana taknya...soalan pertama yg mak tanya,"Eh ok tak ni?...bunyi laik je,ada masalah ye..." Hah,mana tak runtun hati dengar suara mak sendiri...haha...

      Delete
  4. Replies
    1. hahaha,kesian kawan tu kan...mcmlah dia tu tak ada masalah sendiri,asyik kena dengar masalah org je,hahaha...

      Delete
  5. Memang ada ketika kawan akan rimas dengan aduan kita yang terlalu kerap. Tapi sebagai kawan yg memahami sepatutnya mereka itu bersedia menjadi pendengar yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan?...apa guna kawan kan?...tulah,kawan gelak ketawa mmg ramai,kawan duka banyak ke? hmm...

      Delete
  6. yups
    tapi yang paling terbaik tempat kita mengadu ialah Allah
    kan?
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...haih,kena selalu lagi ingat Allah ni...lalai sangat dgn dunia ni...hmm...astaghfirullah...

      Delete
  7. keon ade, pawahah kan ade nep! kiki.. chill weyh. payah nk jumpe org senyum je dga kite ngadu ape mende, kalu ade tu mmg kene grab lah!hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keon jugak yg disakitkannya...saja na!hahaha...Pawahah mcm selalu meluat kat aku je,bosan agaknya tengok muka aku tiap2 hari,hahaha...

      Delete
  8. ye dikk .. adakalanya kawan2 nie belum tentu nak dengar selalu masalah kita , mgkin mereka juga ada masalah ..
    tempat dan org paling sesuai adalah ahli keluarga dan paling2 sesuai adalah mengadu dengannya yg maha ESA ... itulah yg selalu akak lakukan ..
    ceritakan segala masalah .. insyaallahhh allah maha mendengar ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah Kak...kita selalu lupa yg Allah sentiasa ada utk kita...yg kita cari manusia... ye,sometime kita rasa tenang bila manusia comfort kita,tapi bagi saya tu juga datang sebagai p'tolongan & penenangan dari Allah...bila manusia tak dapat comfort-kan kita,terus kita cakap yg kita rasa sunyi,tak ada org faham kita,kita tak ada siapa2 & sbgnya...Padahal,Allah ada,kita je yg lupa...Astaghfirullah,mana kita letak keutamaan kita,hu3...

      Delete
  9. Yeap....really....walau sekuat mna pown kita....bila tiba masa yggenting....we need a shoulder to cry on....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan...tak mampu lalui dunia ni sorg2...hu3...

      Delete
  10. assalamualaikum hanih....sedihnya....:(

    p/s ada tempat tu tapi ke belakang lagi selepas Legoland...sebenarnya mama setiap hari ke Legoland sbb hantar anak mama kerja...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslm Mama,terima kasih sebab tumpang simpati ye,hu3...

      Laaa,serious ke Mama?... Mesti Mama selalu pi main Lego ni,hahahaha :p

      Delete
  11. Mengadu lah dengan Allah itu lebih baik kan...:)
    Kalau akak, ada masalah tak suka luah kan dgn org..ntah lah itu memang perangai akak dr dulu2.. klu banyak sgt masalah, jdi pendiam.. klu dah tak tahan sgt menangis sndiri je lah jawapnya...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah jugak sebaik2 P'dengar...

      Tulah Kak, saya pernah jugak nak buat mcmtu, sebab fikir2, nanti sampai bila nak cerita kat org je kan, kalau dlm keadaan kita sorg2, masih nak b'gantung pada kawan jugak ke untuk bantu legakan kita dlm m'hadapi masalah tu...

      tapi saya tak jadi Kak...maybe sebab saya jenis tak bley pendam sangat, sebab lama2 meletup & rasa mcm nak gila...

      Kak mesti org yg kuat & tabah, sebab tu mampu pendam sendiri masalah tanpa susahkan org lain... :)

      Delete
  12. Replies
    1. Never literally...ada org marah kang :p

      Delete
  13. saya suka lap hingus kat bahu makwe2 cantik je time ade masalah....buleh gitu??wahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bley jugak mcmtu,hahaha,asalkan dorg tak lempang lepas tu :p

      Delete