Monday, January 21, 2013

Bley turun 5 kilo tak waktu cuti?...

Alhamdulillah, dah dua hari kat Kedah. Bangun pagi tanpa perlu fikir pasal kelas & patient untuk clinic. Oh, rasa sangat liberated... Lapangnya!

Exam haritu?... Owh... Ok kot... Rasanya... taktau taktau! haha...

Walaupun untuk dua minggu je, tapi tetap rasa b'syukur... Kami Dentistry students kat IIUM ni memang tak selalu dapat cuti panjang2 untuk inter-semesters... Kawan2 course lain cuti sebulan lebih, mula2 study dulu memang rasa sangat iri hati, tapi bila dah dua tiga tahun, dah rasa biasa & redha (sket...haha). Tapi takapa, cuti akhir tahun akademik panjang, jadi tak ada apa yang nak di-sakit hati-kan sangat, lagipun lepas cuti lama2, tangan ni rasa kekok je pegang handpieces & alat2 check gigi semua tu... Kerja kami memang sangat b'gantung pada latihan, pengalaman & skill, so, tak boleh ditinggalkan lama2...


Rindu Sawah Padi Kedah
Hmm, apa nak buat cuti ni ye?...

Nak baca buku, nak kemas rumah, nak kemas halaman rumah... Apa2 je asalkan bukan makan & tidur, haha...

Waktu cuti ni, saya nak cuba betulkan balik biological clock saya, bukannya macam sebelum ni kat Kuantan selalu b'jaga sampai lewat malam... 

Saya jugak nak cuba stop atau control saya punya excessive coffee intake especially Nescafe Ais yang selalu pakai susu pekat manis tu... so far dah dua hari tanpa Nescafe Ais...

& saya jugak nak banyakkan minum air kosong, nak capai recommendation 7 atau 8 cawan atau gelas sehari, insyaAllah... Kalau tak start sekarang bila lagi... Kalau tak tu, air yang masuk mulut ni semua yang manis2 je, haih...

Cuti... Gunakan sebaik yang mungkin untuk b'bakti kepada Mak Ayah. Yelah, bukan selalu kita dapat tolong kemas rumah, tebas rumput, pergi kedai & jaga adik2 kan?... Makin kita dewasa, makin kita jauh physically dari Mak Ayah (as in belajar atau kerja jauh), makin terhad masa yang kita dapat luangkan untuk mereka. Ni tak kahwin ada anak lagi, tak kerja lagi... Imagine waktu tu, berani kita guarantee dapat luang masa b'kualiti untuk diorg?... (Kakak2 bloggers yang dah b'keluarga ada rasa macamni tak? Haha... )

So, dapat cuti, balik kampung secepat yang mungkin... Hadiahkan cuti kita untuk mereka... :)

12 comments:

  1. aku pun tengah mengarang post pasal cuti ni.hahha. anyway, jumpa anda 2 minggu lagi as 5-kilos-reduced! =D

    ReplyDelete
  2. oh duduk Kedah kat mane ? selalu gak jalan2 Jitra.. Ada rumah family angkat kat sane ... aherher

    ReplyDelete
  3. waaa anep dh 2 hari xdpt dadah dia lah!! hehe.. ade withdrawal symptoms x?
    gud gud!! keep it up anep! =D

    ReplyDelete
  4. cuti blk kmpung....sangat best.....

    ReplyDelete
  5. lama x balik kg...windu nyer...

    ReplyDelete
  6. memang pon..dh kawin nk balik jenguk mak kat kampung punye laa susah..huhu..hanya telefon pengubat rindu..nway..selamat bercuti

    ReplyDelete
  7. yups, time takder komitmen lain, elok make full use of cuti di kampung. dah berbinis beranaks nnt payah la sikit nak give full attention to parents. dah kena half half gitew.

    ReplyDelete
  8. huwaaa.. entry menyengat... teringat zaman belajar yg hidup .. tak tentu arah.. sila lah balik kmpg selagi mampu n buat mak ayah kamu bergumbira sehingga sampai waktu yg tak dpt kamu putar belit... huhuhuhuuu.. WINDU nya kat bau sawah !!!

    ReplyDelete
  9. Masa anak Kak Azie dulu jarang dapat cuti banyak, cuti sem pun depa ada inter-course, Kak Azie selalu rasa tension sebab dia takleh join kita orang bercuti. Susah nak gather.
    Sekarang dia dah kerja, dok berasingan pula, kerja siang malam... jarang balik rumah (padahal sama-sama dlm KL), Kak Azie terasa gak kejauhan tu.

    Tapi kena la terima.

    ReplyDelete
  10. all the best anep! keep up the good work ! ^_^

    ReplyDelete