Friday, December 7, 2012

Saya tak suka main dawai...

Salah satu bidang specializing under bidang Dentistry ialah Ortodontik atau dalam English; Orthodontic. Secara umumnya, the simplest explanation yang dapat saya bagi ialah bidang p'khususan ni melibatkan hal2 macam susunan gigi atau alignment dalam rahang, nak betulkan susunan gigi, kes gigi b'lapis & sebagainya. Alaaa, tu yang pakai braces (p'dakap gigi) tu, bawah bidang ni lah! Senang cerita, haha...

Sebagai pelajar bidang p'gigian ni, kami sangatlah memerlukan ilmu pengetahuan & skil yang mantap, dalam specialization yang b'kaitan t'masuklah bidang ni untuk layak b'gelar seorang dentist yang competent walaupun hakikatnya, kami mungkin tak akan menyambung pelajaran sampai tahap pakar dalam bidang Ortodontik pun. Untuk pengetahuan kawan2, mereka yang layak offer Orthodontic treatment macam pasang braces & sebagainya ialah mereka2 yang dah sampai tahap pakar which means dah went thru postgraduate studies. Jangan tak tau, kadang2 ada yang tak buat postgraduate studies lagi ataupun tak jadi pakar lagi, tapi dah pasang braces for the public, so, pesanan buat siapa2 yang ada nak pasang braces tu, mesti b'hati2 dalam memilih pakar Ortodontik anda ok? :)


Anyhow, back to my story, salah satu tugasan yang perlu kami selesaikan dalam sesi praktikal Ortodontik ni ialah m'-bending-kan Orthodontic wires. Kan besi yang buat retainers kat gigi tu kan, hah, kami kena buat cantik2 macam tu tau. Apa yang saya faham, bila dah jadi dentist (insyaAllah), kami tak perlu pun buat bending2 ni, sebab semuanya akan diserahkan to the Technicians yang semestinya lebih expert. But somehow, sebagai student, of course kita perlu tau semua benda, jadi, kami tetap kena belajar & praktis bending2 wire t'sebut. Somehow, in my opinion, ia akan m'buatkan kami lebih m'hargai hasil tangan technicians yang bekerja di 'belakang tabir', betapa susah-payahnya m'-bending wire2 tu dengan accuracy & precision yang perfect. Serious bukan senang buat kerja ni. Untuk yang tak expert macam kami, sekali buat tu, bukannya dapat terus jadi. Jari tangan luka & b'darah jangan cakaplah!...   

Jadi untuk siapa2 yang pakai braces, jangan lupa ucapkan terima kasih kepada technicians juga apart from Orthodontist anda, ok? :)

Ada assignment wire-bending tak siap lagi ni... Matilah, minggu depan submit...


25 comments:

  1. Replies
    1. hahaha,eh,tak lagi,bedah org lagi teruk...hahaha

      Delete
  2. tak tahu sgt pasal orthodontic ni hinggalah anak auntie sendiri pakai. 4 bulan dulu jongang sekarang dh separuh hensem.
    belajar rajin2 sampai habis course yea nnti boleh buat lebih ramai org hensem dn cantik.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah Auntie,saya rasakan,patut diberi lebih p'dedahan utk public pasal benda ni supaya bley elak gigi b'lapis yg b'punca dari gigi susu yg cabut awal dari tempoh sepatutnya cabut...

      waaa,t'haru saya baca komen Auntie...ye,itu sememangnya salah satu yg jadi driving force dlm me-motivate-kan saya dlm pengajian ni...utk m'bantu org ramai dgn senyuman yg indah :)

      Delete
  3. Sapa kata dok tak belajar seni...ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan?gabung dua2 sekali tu,sains & seni...

      Delete
  4. x sangka plak kena sampai level pakar baru dibenarkan pasang braces for the public.. klau cmtu technician ni mmg level pakar laa kn, huh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Technician buat kerja belakang tabir,tautak ada sampai tahap pakar atau tak...maybe ada je...yg pasangkan braces yg dibuar technician tu still Dr Gigi Orthodontik...

      Delete
  5. Gigi anak Kak Azie yang bongsu tu dah renggang. Memang nak kene pakai braces juga nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyeke,renggang sebab apa tu Kak Azie?... Kalau memang umur gigi tu dah renggang,takapa je rasanya pakai braces ni... Tak pasti,Kak Azie bley lah tanya Orthodontist utk dapat p'jelasan,saya nak cakap lbey2 tak berani,student lagi kan,haha :)

      Delete
  6. bab jumpa doc gg yg org takut nie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha,semua pun mcmtu...dari yg budak2 sampai ke yg tua2...lawak pun ada kadang2,haha...

      Delete

  7. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat blog tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
  8. Ko dr gigi ek? X sukeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    Takutttttttttttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh,tak jadi Dr lagi...belajar pun tak habis lagi ni,hahaha...jangan takut! :)

      Delete
  9. Replies
    1. bley je,serious,tapi kena datang Klinik Gigi UIA Kuantan...free tau! :)

      Delete