Thursday, December 27, 2012

Burning midnight oil lah sangat!...

Sejak dua atau tiga tahun yang lepas, saya selalu ada masalah untuk bagi tumpuan yang sebaiknya dalam kelas. Kelas pagi lagi, belum apa2 lagi, mulut dah menganga, sakan punya menguap. Kalau kelas petang ada logiknya jugak untuk rasa mengantuk kan, kalau pagi2 lagi dah mengantuk?... Hmm...

From what I can remember, I may actually develop this habit of sleeping during the lecture from Physiology class because I can't personally digest the information given by the lecturer. I honestly don't get the things that's been explained, causing me to like the subject less, allocate less time for self-study, and cost me my examination. Haih. 

Lepas tu jadilah tabiat yang sangat susah nak dibendung sampailah sekarang. Tapi, kalau pensyarah2 yang strict tengah ajar, memang tak berani untuk rasa mengantuk sket pun. Rasa risau jugak sebenarnya takut melukakan hati pensyarah2 yang b'hempas pulas memahamkan student dengan topik yang diajar. Berkat tu, berkat... Ampunkan saya Doktor2!... Hu3...

There are two things that I suspect to be the cause, first, my bedtime & second, my affection to coffee.

Roughly, I can say that, I go to sleep at 12 am everyday. Only God knows the actual time when I already dozed off. And that can take 1 to 2 hours, seriously. (Mana taknya, lepas online pakai laptop, nak online pakai smartphone pulak... Haih...) I dunno, I always get this feelin' like I'm always running out of time. Like 24 hours a day isn't enough for me. Like I have so much more things to do for time that I thought I don't have. 

Yelah, kelas start pukul 8 pagi, habis petang pukul 5. Balik tu dah memang penat tak dapat nak buat apa2 sangat, malam tu ada berapa jam sangat untuk buat benda2 yang nak dibuat, contohnya, basuh baju, online, siapkan pakai esok, online, siapkan barang2 untuk esok, online... Hah, nampak tak p'mainan dia?... Haha...

Hmm, time-management & prioritization problem ni...

Sebab kedua ialah Kopi. Dari dulu lagi dah minum kopi sebenarnya, tak ada masalah dengan kopi ni. Cumanya, sejak mula belajar kat sini, minum Kopi tiap2 hari. Ok maybe tak nampak kebahayaan lagi sebab normal je minum Kopi tiap2 hari asalkan tak lebih dos. Macam mana kalau saya bagitau, saya minum Kopi lebih kurang 3 kali sehari. Sampaikan minuman yang masuk dalam badan ni hanya Kopi, yup, ini serius. Semua orang tau kan yang active component dalam Kopi iaitu Caffeine ni buat kita b'jaga malam. Tiap2 hari minum lebih2 macam saya ni, jadinya tiap2 hari lah b'jaga malam. Esoknya dalam kelas, mengantuk sebab badan penat tak cukup tidur. 

Oh, sangat perlu lakukan sesuatu. Ni melibatkan soal masa depan ni. Masalah dah tau, b'gantung kepada diri sendiri sekarang, nak atau tak...

Kawan2 macam mana, ada masalah yang sama? What Say You? ;)



 

19 comments:

  1. Online nya banyak juga tu hanih..haha:D
    erm..dulu akak pun mcm tu masa study..pastu suka minum nescafe pekat2..konon2 tak bagi ngantuk nak stay up..mmg jadik! tapi esok balik kelas je terus tumbang..hahaha.. la ni dah tak boleh minum nescafe langsung...
    apa kata, sblm nak tido tu minum susu plak..tukor kopi tu.. susu kan boleh buat org tidur nyenyak..:)

    ReplyDelete
  2. haaa see ATie dah bagi tips, boleh cuba praktikkan. Me myself peminum kopi tegar, buka mata sampai ke sebelom tdo kopi kopi kopi, tapi no problem untuk tdo, kul 10pm tu dah lali2 ha... or maybe sebab I move around a lot, so caffeine tu dah digunapakai kat situ. (teori merapu).

    ReplyDelete
  3. aah sokong dah dah jgn mnm kopi..nak mnm gak mnm waktu siang...n mesti cukup tido..jgn nak beronline sgt..skit2 cukup..heheh kemaruk dia ni ea...:)

    ReplyDelete
  4. setiap pagi sebelum pi kelas 1 cawan... tengahari balik, satu cawan lagi untuk kelas petang... petang satu cawan... lewat malam satu cawan...

    and used to have 4 3in1 kopi dalam satu cawan sebab rase macam dah tak de effect satu paket rich kaler hijau tu... TT_TT...

    anep, nak kopi secaawan~~~~ =D

    ReplyDelete
  5. hai..salam perkenalan from cik kema ^_^
    heheheh.. actually,dlu sya pun mcm awk sgt ssah nk tido.. kdg2 mmg 24hours tak tido.. bila rasa sgt pnt smpi telan ubt tido gak.. HAHAH.. sbb bz sgt n tido x t'atur kut.. cmtula kalo stdent kan.. :)

    ReplyDelete
  6. uishhh..dah ketagih dah ker. jgn sampai mcm kwn sis. tak minum kopi sehari dah sakit kepala :)

    ReplyDelete
  7. Jangan amalkan tidur macam ni selalu hanih.... tak baik utk badan....tapi anak OKje pun sama suka betul tidur lewat malam...main Sudden Attack! sebenarnya OKje pun tak suka tabiat dia,... Semoga terbuka hati dia untuk berubah nanti!...

    ReplyDelete
  8. hahahahahaha aku pun kuat minum kopi..apa lagi kalau minum nescafe..mahunya tak tido...

    aku pun online kat rumah sampai jam 12..mahu nya online guna hp..layan habis.
    the solution is...pasti kan hp xbersambung dengan internet..wkwkwkwk


    alamak aku pakai ganti nama aku? hihihi sebab aku baca tulisan ko ni cam mesra pelanggan pula..hihihihihih

    kasih kurang2 la minum tu kopi..hahahah

    ReplyDelete
  9. akak xleh minum kopi..kalau minum kopi confirm ngantuk..pelik kan..hehehe

    ReplyDelete
  10. salam kenal Hanih...

    thks ye sudi siggh blog kak zura...hehe...

    still study ye? kat mana?

    teringat akak dl masa study...mmg mgntuk time ptg, pagi2 tu ok la..hikss..

    but jgn amalkan kopi sgt ye..x elok juga...hehe...

    ReplyDelete
  11. hanih study dimana ??
    aah akak di ktn
    kerja di UCSA ;)

    ReplyDelete
  12. Semuanya bermula dengan attitude. Jika ada yang boleh diubah, banyak perubahan lain akan berlaku dengan sendirinya.

    ReplyDelete
  13. salam hanih...
    akak burger bakar blas kunjungan.. heheheh..
    normal la tu.. student=ngantok.. ngantok=student.. so ms zmn stdy dlu, gule2 mmg sentiase de dlm beg. penting tuuu.. tp kalo dh ngantok tahap gaban, mkn la atok gule2 pn, samo yooo.. xdo bezooo.. hahahah.. nk2 bile klas ptg.. tgk lecturer pn jd 2,3 org..

    ReplyDelete
  14. kebanyak students memang suka sangat tido lewat2 malam. lama-lama nanti imsomnia plak jadinya..

    ReplyDelete
  15. biaselah student memg akan tido lmbt...akak dulu pun mcm tuh gak

    ReplyDelete
  16. rasanyakan..bila zaman dah makin maju ni..kita mmg tak pernah rasa cukup dgn masa yg ada..sebab semuanya mcm berlalu dgn pantas dan rasa kita mcm ketinggalan..huhu..

    :)

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah setakat nih senang tidur :-)

    ReplyDelete
  18. salam kenal...thanks follow akak...akak follow hanih juge yer =)..hah....akak pun coffee lover tau =)

    ReplyDelete