Friday, November 23, 2012

"Weyh, aku pun sakit perut ni!..."

Salah satu benda yang sangat boleh m'buatkan saya bengang di pagi hari selain dari bangun pagi tu sendiri (amboih!) ialah menunggu giliran masuk ke bilik air.



Kat rumah sewa saya & rakan2 1 course ni, ada 2 bilik air yang b'fungsi. Satu kat tingkat bawah & satu kat tingkat atas; yang t'letak antara bilik tidur saya & bilik tidur di sebelah yang satu lagi.

Orang yang menginap di tingkat atas biasanya guna bilik air tingkat atas & orang yang menginap di tingkat bawah biasanya guna bilik air tingkat bawah. Yang menginap kat tingkat atas ada 7 orang while yang menginap kat tingkat bawah ada 3 orang, nampak tak, nampak tak?... Haha...

Lepas Subuh, kebanyakannya sambung tidur ( haih, apa ni?...). Kelas biasanya mula seawal pukul 8 pagi & pukul 7.30-7.45 kebiasaannya kami dah b'tolak ke kelas.

Yang best waktu pukul 7 macamtu, bila semua dah serentak bangun tidur lepas Subuh & nak b'siap ke kelas guna toilet dalam masa yang sama. Wo, serious bengang tau bila kita tengah tunggu giliran, ada yang potong turn & sebagainya.

Yang saya anti sekali, mereka2 yang mandi lamaaa gilaaa ni, haha... Apa benda entah yang dibuat. Ye lah, kan orang lain tengah menunggu turn, sama2 nak ke kelas awal kan, jadi tak salah untuk buang rasa pentingkan diri sendiri tu, memang kadang2 kita tak sengaja m'ambil masa yang lebih tapi kita sepatutnya aware & be considerate-lah, bilik air tu bukannya awak nak pakai sorg kan? haha.... Bengang kalau orang yang mandi lama tu lagi sengaja melengah-lengahkan masa & siap b'dalih2 bila orang menegur. Kata lah kalau orang lain lama sket dalam toilet, dia pulak yang bengang, diketuknya pintu tu bagai nak cabut, tau pulak marah, haih.  Lagi bengang kalau ada yang mandi lama, lepas tu ada yang potong turn, wo, bengang wo, b'kerut kepala dahi semua menahan bengang pagi2, haha....

Masalah orang mandi lama ni dah lama saya alami sendiri sejak tinggal kat asrama waktu sekolah menengah. So, tahun by tahun, tahap kebengangan saya menurun (tak baik lah bengang2 kat orang! haha)

Saya sendiri pun sebelum tinggal di asrama, memang ambil masa yang lama dalam bilik air kat rumah. Ingat lagi lepas tu nanti Mak laung, "Hey, apa yang lama sangat dalam bilik air tu? Korek apa?..." Hahaha, sampai sekarang saya m'p'soalkan kenapa kena korek, kenapa tak sental ke, apa ke, haha... By the way, miss my family so much (tiba2...)

So, why not, kita check berapa lama masa kita ambil dalam toilet & see kalau2 ada apa2 evaluation & adjustment kena buat :)

19 comments:

  1. Replies
    1. kan kan,dia ingat dia sorg je punya toilet,haha...

      Delete
  2. 2 org bujang ibu pun bukan main berlama-lama kalau dlm bilik air mengalahkan kaka2 diorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha,anak2 bujang pun dlm bilik air, melawa memang mengalahkan anak dara... tebal sangat daki nak kena sental kot,haha...

      Delete
  3. Replies
    1. hahaha,sabar je lah kan,dah biasa sangat sabar sampai takada perasaan dah,haha...

      Delete
  4. oooooo..mcm ni rupenye korang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyo,siapa ni? budak KOD jugak ke?...alamak,haha...

      Delete
    2. hahaha!abis terbongkar semua kat cni *evil laugh* ala biase la tu..same2 share tmpt kn..

      Delete
    3. hahahaha...confirmed student KOD jugak ni,haha,takapa,tak sebut nama siapa2 pun kat sini kan...

      Delete
  5. Replies
    1. tak pernah jadi mcmni lagi ye,b'syukur tau,haha...tapi,kalau2 jadi mcmni kat awak lepas ni,so,kena ready utk b'sabar ok? ;)

      Delete
  6. sabar2..hahaha

    hana mandi lama tapi hana pastikan hana org terakhir guna bilik air dan kalau nak p kelas hana kena bangun awal dari yang lain

    ReplyDelete
  7. hehe. kalau dh tahu mndi lame, bgn la awal kan. so takdela nyusahkan org. :)

    ReplyDelete
  8. sy duk ruma sewa berempat..pastu tiap2 mlm kwn suka lama2 dlm toilet...kena ketuk balik,klu x,terkucil je nnti.

    ReplyDelete