Wednesday, November 7, 2012

Lumrah seorang pelajar...


Apa lagi kalau bukan kena sits for exam. Hmm...

Sebulan atau seminggu sebelum minggu peperiksaan, kumpul2 nota2 yang isinya akan ditanyakan dalam kertas soalan peperiksaan. Tiap2 hari belek2 nota sket2, bila nak dekat sampai hari peperiksaan, refresh2 maklumat2 yang ada. Semua maklumat sebenarnya dah ada dalam kepala lepas lecture, ulangkaji tu untuk mengingatkan kita yang kita pernah menerimanya sebelum ni. (but that's of course if you're paying attention in the lecture,haha)

Jangan kisahkan sangat berapa kali kena ulang atau habis ulangkaji semua tajuk, ayah selalu pesan yang penting bukan tu, tapi penguasaan kita terhadap apa yang disampaikan. Kalau rasa dah dapat kuasai dalam sekali baca, tak payah ambil masa untuk ulang lagi & why not guna masa tu untuk kuasai tajuk2 yang lain...

Susah sebenarnya terutamanya bagi saya untuk keep the concentration & momentum untuk belajar sepanjang minggu peperiksaan. Semangat turun naik. Kadang2 rasa macam dah habis exam walhal masih ada beberapa paper lagi...

Oh ye, first paper saya start Isnin lepas, sampai Jumaat ni insyaAllah. Tolong sedekahkan satu dua doa untuk saya bley? Dan juga untuk kejayaan anak2 umat Islam & rakyat Malaysia yang lain...

Oh, tak lupa jugak, pada adik2 yang sedang menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM). Oh, cuak nak ambil SPM tu masih saya ingat sampai sekarang. Doa, usaha, ikhtiar & tawakal, formula yang selalu sangat orang cakap2kan, jangan tak buat... :)

26 comments:

  1. Replies
    1. yup, utk semua2 yg ambil exam...baru sedar, banyak jugak org yg ambik exam kat dunia ni kan,hahaha...

      Delete
  2. gud luck dik...semoga success selalu yaa!!

    ReplyDelete
  3. lumrah kehidupan sebagai seorang pelajar..nak nak ambik SPM kan..

    memang tanggungjawab mereka gigih untuk pelajaran..semoga mereka tabah dan berjaya kelak...aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan.lumrah...exam tu salah satu cara nak nilai prestasi jugak,kala tak nilai prestasi,mcmmana nak track usaha & p'capaian kan kan...wah,bunyi mcm suka sangat exam tu ye...haha...

      Delete
  4. good luck ye..

    mmg lumrah student kena exam...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... tulah... dah nama pun student kan,haih...haha

      Delete
  5. good luck ye.... semoga dpt result yg gempak nanti

    ReplyDelete
  6. goodluck!!! samala disini...haha

    ReplyDelete
  7. salam perkenalan... semoga berjaya dan dapat result yang best punya..

    ReplyDelete
  8. rilex rilex. exam tu duniawiiiiiiiii jeeee. hahahahahaahahahah

    good luck !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kan...dunia semata2 je... (amboih,eksyen) :p

      Delete
  9. kalau dah prepare, jgn risau la.insyaAllah all will be fine.
    good luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah prepare,kalau lah kan...hahahaha... thanks btw...

      Delete
  10. mohon lipat kecik2 nota tu, pastu telan. InsyaAllah petua ni berkesan..hahahhaha

    p/s : jangan ko buat pulak..hehehe.. good luck bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...jangan risau saya tak cuba punya,hahaha... thanks btw :)

      Delete
  11. mohon buat air rebusan nota2 tu kihkihkih minum 3kali sebelum mkn hakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. muntah dakwat & kertas lah mcmtu,hahahaha :p

      Delete
  12. owhh good luck...focus bila jawap..jgn penat utk befikir ;)
    salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! penat wo b'fikir...haha

      salam kenal jugak...

      Delete