Saturday, November 17, 2012

Hanya doa yang termampu...

Allah...

M'ikuti berita2 p'kembangan dari sana, kematian2 yang dilaporkan, siapa mereka2 yang t'libat, gambar2 yang dimuatnaik ke laman sosial, mata tak mampu menahan sebak yang terbit dalam hati... 


P'deritaan mereka unimaginable... Tubuh2 yang kaku b'lumuran darah, wajah2 ahli keluarga yang pasrah & redha... Ah, saya kagum dengan anda semua!


Berat mata memandang, lagilah t'amat berat bahu yang memikulnya. Sedih saya di sini, sedih lagi mereka di sana.

Tak t'tanding kita dalam segala hal dengan mereka, terasa sangat kerdil & inferior dengan mereka... Layakkah kita untuk merungut2 menuntut yang lebih2? P'juangan mereka tak akan dapat difahami & dihayati oleh mana2 manusia biasa pun. Ye, kita dapat b'doa, m'hulurkan bantuan kewangan & sebagainya, tapi kita tak akan dapat betul2 memahami sebab kita tak melaluinya...

Malulah kalau kita tak concern pasal mereka, mereka kan saudara kita. Sampai masa & ketika, mungkin kita yang memerlukannya daripada mereka pulak.

Doa senjata kita, maka gunakanlah senjata kita. Doalah sesungguh-sungguhnya. Mintak dari hati. 

Hai saudara2ku di sana, yakinlah, kemenangan itu hampir. Saya tak mampu ke sana b'juang bersama anda. Meski saya disitupun, saya tak yakin dapat sekuat anda semua. Daripada diri yang penuh dosa & noda ini, saya sampaikan doa, air mata, & ingatan yang paling tulus untuk anda semua. Sedih anda, sedih saya. 

Ya Allah... Engkau Tuhan Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Mengetahui... :( 

#PrayForGaza





A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive
They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go downIn Gaza tonight

Women and children alike

Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right
But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go downIn Gaza tonight





12 comments:

  1. Betul janji Allah akan tiba masanya Islam akan bangkit. Bersama kita mendoakan saudara-saudara kita yg menjadi mangsa zionist laknatullah...

    Setiap melihat yg terpapar hati kita memang hancur dah luluh tapi itulah bagai dikata kemampuan kita hanya du'a..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Kak Zakie? Serious tak larat dah b'genang air mata, kadang2 bila ada org post gambar kanak2 kena bom kat facebook, mata ni antara nak tengok & tak nak, nak tengok sebab nak ambik tau,tak nak tengok takut tak dapat control emosi...

      Ya Allah, alaikalyahud...
      Ya Allah, alaikalyahud...
      Ya Allah, alaikalyahud...

      Delete
  2. First GA tirah : pemenang http://tirahmaganda.blogspot.com/2012/11/first-ga-by-tirahzairi-and-winner

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. ye betoi...jangan putus doa utk mereka...doa kat depa selalu mcm kita selalu doa utk mak ayah kita :(

      Delete
  4. semoga Allah memberi mereka kekuatan..:'(
    syukur dgn nikmat keamanan yg allah kurniakan kat Malaysia..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum hanih...sedih bila tengok gambar2 yg menyayat hati tu...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslm Mama...tu lah Mama,doa & derma sket2 je yg mampu diberikan...share2 dgn kwn2 pasal ni, ingatan tulus ikhlas...tu je yg t'mampu utk saudara2 kita kat sana :(

      Delete
  6. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete