Monday, August 27, 2012

'Kembali ke Sekolah'


Bila adik b'adik dah belajar & tinggal jauh2,tak selalu ada masa & peluang yg mana semua dapat b'kumpul as a family. Jadi, bila sesekali masa & peluang tu datang, ia cuba dimanfaatkan sebaik-baiknya. Setiap family ada aktiviti sendiri, melancong & sebagainya, macam family saya, biasanya kami makan malam ramai2 kat luar. Tak kisah pun kan aktiviti apa, asalkan together-gether, haha.

Semalam,adik2 dah mula balik ke asrama. Meneruskan p'juangan menimba ilmu & menambah amal buat bekal dunia & akhirat. Harapnya saya & mereka jadi 'orang', bak kata mak.

Lenganglah rumah lepas ni tinggal mak ayah & adik kecik. Setiap kali cuti habis, mula rasa gelisah. Siapa nak tolong2 mak ayah nanti. Cuti yg dihabiskan dipenuhkan dengan bakti untuk mak ayah ke, atau cuti kita menambahkan dosa kita pada mereka. Risaunya hati setiap kali b'jauhan dengan mak ayah. Ye, memang mereka pandai jaga diri sendiri sebab mereka dah besar,tapi sebagai s'orang anak, t'utamanya yg dah b'umur agak dewasa macam saya ni, kita sentiasa m'harapkan yg kita dapat buat lebih untuk mereka. Seperkara lagi yg biasa kita took for granted ialah umur mereka yg semakin tua. Dan tu jugak, salah satu sebab kita risaukan mereka bila b'jauhan.

B'cakarlah adik2 kat rumah sampai bosan, haha.

Cuti saya tinggal beberapa hari saja lagi, nak b'usaha sedaya upaya habiskan masa tingkatkan bakti pada mak ayah. Tolong2 kemas rumah jom!

7 comments:

  1. minta admin entrikan mengenai renuion baru2 nie :D

    ReplyDelete
  2. Salam Aidilfitri..dah lama akak tak mnjenguk ke sini....

    Baguslah dik, berbakti pada mak dan ayah selagi mereka masih ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidilfitri jugak untuk Kak...

      Risau kak,selalu sakitkan hati mak ayah...

      Delete
  3. Salam Aidilfitri..dah lama akak tak mnjenguk ke sini....

    Baguslah dik, berbakti pada mak dan ayah selagi mereka masih ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Syawal Kak... harap2 saya tak jemu & terus istiqamah insyaAllah...

      Delete
  4. sy pon dh nk kembali pulang ke sekolah dh..sobsss..syg nk tinggal family :(

    ReplyDelete