Sunday, May 27, 2012

Kisah rumah bujang #1 : Gotong-royong asrama.

Kalau dah namanya lelaki, tinggal kat rumah sewa (rumah bujang) dengan kawan2, nak2 pulak kalau semua b'karakter cincai2 je, lagi pulak dengan tak ada parents yg m'jaganya (emak lah kan esp.), masing2 kena ada inisiatif & usaha sendiri yg konsisten supaya keadaan rumah t'jaga... 

Yg bagusnya kalau masing2 ada tahap kesedaran & pelaksanaan yg tinggi, tak payah pakai jadual2 & buat sendiri tanpa b'kira, and dah buat dulu sesuatu kerja tu tanpa perlu disebut oleh orang lain. Tapi, kalau dah orang2 yg sama je yg buat kerja tiap2 kali, tak acilah kan, kalau macam ni keadaannya, jadual tugas tu perlu supaya tak ada orang yg baloq liat.

Satu lagi masalahnya, bila kita nampak sampah, kita taw kita kena kutip & buang, but instead, kita dok m'harapkan ada pulak orang lain yg t'pandang sampah tu & kutip pi buang. Dah tu, kalau semua ahli rumah dok b'fikiran macamtu, tak ke sampah tu sampai decompose kat situ je, haha...

Kalau dah ada tikus & lipas dalam rumah pada satu masa, alamatnya memang teruklah tahap kebersihan kan...

T'ingat pulak zaman2 dok kat asrama sekolah (al-Maad & Langkawi) dulu, pagi weekend je, mesti satu asrama 'meriah' buat gotong-royong. Sama2 ahli dorm/bilik tu, tugas dah bedak2, ada yg kena lap tingkap, ada yg kena sapu sampah, ada yg kena lap kipas, yg paling tak best kalau kena cuci toilet, haha. Ada yg tekun buat kerja yg dah dibagi, ada yg tolong2 orang lain, ada jugak yg buat2 sibuk jalan sana jalan sini tak buat apa2 kerja, haha... Selang2 masa, ada warden2 datang check, ok ke tidak. Waktu saya kat Langkawi dulu lagi strict dari kat al-Maad sebab cikgu lagi garang kat Langkawi. Tapi, tak lah b'makna kat al-Maad tu kurang tahap kebersihan & disiplin, sebab students dah buat kerja dah habis mantap dah, sebab tu tak perlu di-check2 lagi.

Elok kan kalau amalan ni dibawak jugak ke rumah sewa, yelah, bila laginya masa yg sesuai. Weekdays sibuk dengan hal2 kelas, weekend je lah yg ada. 

Alang2 diri dah t'biasa dari sekolah, kenapa nak stop, kan?

Footnote : Nak jadi ayah kenalah pandai jaga kebersihan rumah, hahaha...

11 comments:

  1. rajin rajin ler bergotong royong lepas ni.. jadikan aktiviti mingguan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, perkara2 baik lagilah dialu-alukan untuk dirajin-rajinkan, betoi tak... :)

      Delete
  2. huhu. betul tu. Nak jadi ayah kena pandai jaga kebersihan rumah. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... banyak benda kena pandai nak jadi ayah ni...

      mood nak jadi ayah lepas tengok banyak kawan sebaya kahwin :p

      Delete
  3. wah bagus ni..teladan yg baik..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke... haha... jom2 kemas rumah! :)

      Delete
  4. dalam bab kebersihan ni tak boleh nak harapkan org sebab tak semua org berpikiran same mcm kite. Sekali sekala bergotong royong best gak kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju, tapi kalau ada orang yg suka kekotoran, tu memang teruklah kan... Semua kata suka kebersihan tapi berapa banyak yg konsisten melaksanakan... hmm

      Delete
  5. u study kt langkawi at which school ? dulu i pun study langkawi jugak :D

    ReplyDelete