Wednesday, February 1, 2012

Mood Korea?...


Salah satu hobi saya kalau masa & duit tak halang ialah m’cuba makanan2 yg lain dari yg biasa dimakan, contohnya, macam makanan negara lain. So far, banyak jugaklah yg dah cuba. Ada yg kena dengan lidah Melayu saya ni, ada jugak yg tak kena. Yg kena tu, antara yg saya terus jatuh cinta & t’sangkut sampai sekarang is makanan Korea. Bolehlah nak kata ni bahana dok suka sangat layan certain drama2 Korea, sampai t’bawak-bawak macamtu, hahaha.

Baru2 ni sempat ke satu kedai favourite ni kat The Gardens, nama dia Ko Hyang Korean Country Delights. Best makanan2 kat sini. Dah tak ingat berapa kali mai sini.

Haritu saya makan Nasi Goreng Kimchi as was seen dlm drama Coffee Prince. Pernah try menu yg sama kat satu kedai Melayu yg ada serve makanan Korea kat Kuantan, rasa dia Ya Allah, lain sangat!

Kedai kecik je tapi penuh.

Kim Chi Bokem Bab ( Nasi Goreng Kimchi)

Side-dish yg depa bagi along with every meal in the menu. Boleh refill taw! Believe me you will! Ikan bilis tu sedap & kimchi (yg paling dekat) is a must! Honestly, kimchi tu bau dia pelik sket, tak busuk tapi pelik, but rasa dia addictive... Sedap!

Sik Hae Korean Rice Tea. 

Boleh try, b'baloi! Servis mantap, masa penyediaan makanan tak sampai 15 minit pun walaupun kedai tu selalu penuh je. Kalau tempat tak cukup, waiter akan usaha macam mana sekalipun nak bagi seat, serius! 

Nak taw lebih lanjut, mai p website dia.

12 comments:

  1. nmpk x berasap pon??korea kan suka makan makanan panas..haha

    ReplyDelete
  2. nama ja gempak kot..nampak cam makanan besa ja..hihi...

    ReplyDelete
  3. budak penjara : Hahaha, ada asap waktu mula2 sampai tu... Tak semua pedas2, tapi yg pedas2 pun saya bolehlah tahan lagi... :D

    Cikgu Ma : Hahaha, memang... Bahasa luaq memanglah gempak, try translate tengok2 benda biasa je kan... hahahaha

    ReplyDelete
  4. nasik goreng nampak menyelerakan tapi air tue.. cam x sedap jer... eh pandai jer ngomen...

    ReplyDelete
  5. pernah tengok cerita Naughty Kiss..? tengok kat tonton kelakor haha...

    Last year pegi Seoul.. sehari bolehlah tahan ngadap makanan dorang... tapi 10 hari? muntoh..

    ReplyDelete
  6. waH!!! kedai yang paling best ialah servis kena cepat dan mesra....

    ReplyDelete
  7. LidiaSuraya : Air tu sedap! Serius, nampak OK apa, hahaha... Ah, selera memang benda yg subjektif, kan kan? :D

    Tea : Waaa,pernah pi sana ke?... Harap dapat sampai kat sana one day... :D

    Hanif : Betoi2, kalau tak, memang angkat kaki lah... Haha

    hati~♡ : Rasa dia lagi menyelerakan... Cubalah nanti kalau ada chance :)

    ReplyDelete
  8. saat sekarang jarum jam dah 12.16 pagi. aku lapar. kau salah.

    ReplyDelete
  9. cha zainol : Hahahaha, jangan biaq2 perut tu, sila jangan abaikan kebajikan dia, hahaha...

    ReplyDelete
  10. sedap ke..kat mana tu..nak try la..hehe
    tlg bknje blh..=)

    ReplyDelete
  11. nur_za : Sedap je, rasa dia memang lain dari makanan Melayu tapi tak ada lah tahap sampai nak muntah2 ke, apa ke, to me at least, haha... Kat Mid Valley ni :)

    ReplyDelete