Friday, March 2, 2012

Berapa kali hangpa buat JPJ test?...

Sebagai seorang pelajar Dentistry yg nama belum lagi layak di-prefix-kan dengan 'Dr.', practical/clinical years ialah waktu kami belajaq tampal2 gigi, buat denture & cabut gigi.

Dah nama pun belajaq, of course, tak dapat lari dari kelemahan. Jangan risau, bila ada student Dentistry offer buat treatment, bukan b'makna kami ni buat treatment dengan zero knowledge. Macam saya kat IIUM Kuantan ni, setahun sebelum buat treatment kat public, kami dah b'kali2 practice & sit for practical exam kat gigi2 yg dikumpul kat klinik2 gigi, gigi plastik (kami panggil gigi Frasaco), & patung. Setahun ye, setahun. Lama jugak tu.

Gigi plastik Frasaco ( yg kiri tu)
Gigi yg dikutip di-mount-kan dalam plaster

Patung.

Tapi still, patung dengan the real deal is totally different. Kat patung, kita boleh suka2 hati pusing2kan kepala, boleh suka2 hati tarik2 mulut untuk dapat adequate visibility untuk tampal gigi. Kat orang, ada nak buat macam tu? Haha... Tak datang dah nanti patient tu, haha.

Kadang2 kalau gigi yg nak ditampal tu gigi belakang atau gigi atas yg visibility agak terhad, tak dapat nak buat tampalan dengan baik. Nasib tak baik, t'paksa panggil dentist-lecturer untuk habiskan. Procedure memanglah habis tapi puas hati ke kalau kerja kita t'paksa dihabiskan oleh lecturer kita?...

Serious rasa macam loser gila kalau sampai tahap macam tu. Rasa loser tu sama macam rasa loser kalau hangpa tengah ambik JPJ test bahagian jalan raya, tapi t'paksa dipandu pulang oleh pegawai JPJ yg mula2 ada kat seat penumpang kat sebelah. Malu kot, mula2 hangpa yg drive, dok tak dok, pegawai JPJ tu yg bawak balik kereta, hahahaha...

Rasa loser teruk kan? Haha...


   


14 comments:

  1. Waah.. Hebat!. Bukan calang² orang dapat peluang macam tu bro.. Kalau aku bab kena tampal tu tahu la.. Bab nak tampal gigi orang, cabut. hahah



    Aku suka perumpamaan kau tu.. Serius malu kalau kerja kita orang lain yang habiskan.. Rasa macam kita tak cukup hebat la kan.. Tapi takpa, practice makes perfect..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Tenkiu!

      Memang, nak2 kalau patient2 yg sangat expressive, bley nampak ke-sarkastik-an kat muka depa bila lecturer yg habiskan kerja...

      Yup, practice makes perfect. :D

      Delete
  2. wish you can have more and more good practice after this. isk isk if i be you i'm not willing to face like that situation plus when it comes to the teeth part aaahahaha! redah ajalah klo maukan pengalaman dan pembelajaran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... Betoi! Redah je...

      Semoga saya diberi banyak peluang untuk b'latih lagi :D

      Delete
  3. la...kami test jpj sekali jaaa....hangpa pgwai jpj tu
    yg tlg bwak blik kereta ke?

    biasa la tu....kdg2 kita nk yg terbaik tp xdpt...
    tp xbermakna kita berptus asa...perkara mcm ni la yg bg smgt utk terus lg berusaha....kannnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, tak, saya yg bawak balik kereta tu, saya tengok orang lain yg macam tu waktu hari test tu, kesian kat depa...

      Tenkiu for the nice nasihat! :)

      Delete
  4. akak mmng fobia ngan dr gigi...heheheh....takut...!!!!

    teringat pulak ngn kawan akak yg ambik test JPJ....pergi dia bawak, tapi tak sampi 10 minit, JPJ yg drive..agaknya JPJ tu takut kalau dia yg bawak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa, mana bley takut kat Dr Gigi! Hahaha, mai jumpa sayalah kalau macamtu, haha...

      Hahaha, kesian kawan kak tu, mesti kena ulang test kan, kena bayaq duit lebih...

      Delete
  5. Kakak dulu test JPJ sekali je. Dulu tak macam sekarang susah dan mahal. Tapi dulu kakak guna kereta Datsun. Sekarang guna kancil comel je kan...

    Kalau org dipusing kepala macam patung memang sah doktor kena jerit dgn patient...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, pakcik2 makcik saudara dok selalu jugak cerita macamtu...

      Tapi kan Kak, sekarang pun ada tempat charge mahal, ada tempat charge murah,macam saya, saya pakai pakej student. So, affordable...

      Kalau siapa2 nak ambik lesen murah, saya recommend ambik kat SKEM kat Gombak...

      Hahaha, susah sebenaqnya Kak deal dgn patient yg macam2 kerenah :)

      Delete
  6. hahahaaaa...confirm muka rasa tebal je kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Muka tebal, telinga tebal, semua tebal, hahahaha...

      Delete
  7. haha mmg teruk rasanya bila jd loser!

    ReplyDelete