Sunday, December 25, 2011

Kenapa buang kotak tu?...

Waktu beli ubat gigi, kebiasaannya ada tak kita ambik masa sekejap untuk baca apa yang ada t'tulis kat kotak bungkusan? Saya? Kebiasaanya, tak, haha.

Tapi, jangan tak taw, banyak sebenaqnya info2 atau maklumat yang dapat kita ambik hanya dari kotak bungkusan yang kita selalu buang macam tu je.

Contohnya :



Dari kotak ubat gigi Sensodyne dalam gambaq kat atas, kita boleh taw pasal apa tu 'Tooth Sensivity' which is keadaan gigi yang sensitif pada stimulus2 macam makanan & minuman sejuk atau panas yang disebabkan oleh exposed dentine yang menyebabkan saraf yang ada pada gigi kita t'dedah to the mentioned stimulus.

Lain pada tu, kita jugak dapat taw yang exposed dentine t'jadi sebab cara berus gigi yang tak betul & keterlaluan, teeth-grinding & hakisan asid. Kita jugak dapat taw yang dalam ubat gigi Sensodyne t'sebut ada kandungan anti-bakteria & ion fluorida yang dapat tolong kita untuk dapat gigi yang sihat, kaviti sifar.

B'guna kan? Memang benda basic & biasa2 je tapi percayalah benda2 ni lah yang saya dok belajaq tiap2 hari, benda2 ni lah yang depa dok tanya dalam exam.

Hah, jadi, apa2 bungkusan, apa2 kotak, jangan buang dulu! Ambik masa, baca sekejap ye . ^_^

Footnote : Entry ni tak ada apa2 bayaran dari Sensodyne ye, haha.

11 comments:

  1. erkkk..aiyooo..dh amek ubt gigi trus masuk bakul smpah :P

    ReplyDelete
  2. larrr... jap nk caarik kotak

    ReplyDelete
  3. kalau eka kan..memang ya!!

    dari kecik sampai besar panjang umur 23 ni,apa saja makanan yg berbungkus dan berkotak,pasti dibaca ingredients nya....

    begitulah..hihi..dah jadi tabiat...

    ReplyDelete
  4. betul tue....bnyk info..kt milo....semua2 yg healthy2

    ReplyDelete
  5. normally lepas baca info kat kotak , cik tikah buang je. haha

    ReplyDelete
  6. Aha , pastu kita buat koleksi nanti boleh main susun susun kann ? -.-
    sape tumbang dulu dia menang . ehh ?


    Peace ^^ ;p kehkeh

    ReplyDelete
  7. Salam Haniff,

    anyway nice info @ blog....

    BTW kami dah follow blog Haniff, jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye.. :-)

    www.mylovely-cats.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. jarang baca apa yg tertulis kat kotak,tau pakai je..:)

    ReplyDelete