Tuesday, November 1, 2011

Bila diperlukan...


Apa pendapat & perasaan hangpa semua dgn org2 atau kawan2 yg hanya dok kawan dgn kita, cakap elok2 dgn kita, b'baik2 dgn kita hanya bila depa ada nak mintak benda, nak mintak tolong & nak apa2 saja yg dapat memenuhi kepentingan diri depa?

Hangpa suka ye? Pasai hangpa pun macam depa? Hahahaha, saya gurau ye.

Sepanjang umuq saya ni, dah memang banyak kali sangat saya b'hadapan dgn kawan2 yg sifat dia macam ni. Kalau waktu biasa2, tak adanya dia nak peduli kat kita. Even kalau b'selisih tengah jalan ke, duduk satu rumah ke, belajaq satu kelas ke, dia buat kita ni macam angin je! (angin pun kurang2 dapat dirasa walaupun tak dapat dilihat kan...) Kalau depa nak p mana2, tak adanya nak ajak kita join sekali. Bila kita tak ajak, depa kata kita selfish, kera sumbang, pulak! Kalau depa dok b'bincang apa2 ke, tak ada dia nak include kita sekali. Kadang2 memang tinggai kita sorang je macam budak2 yg nakai kena tinggai kat rumah dengan parent yg nak p shopping (yg kena tinggai dalam kereta pun dah cukup Ok, haha).

Pastu, bila depa perlukan kita untuk buat apa2 yg dapat penuhkan kepentingan depa, hah, mulalah cakap nak lembut2 baik2, mulalah nak buat2 b'sembang, tiba2 pulak banyak soalan yg caring2, tiba2 pulak kita jadi kawan baik depa. Haih! Serious, saya memang benci dgn org2 macam ni. Yg lagi beshnya, katalah kan, kita mintak tolong diorg pulak kan, dia buat kita macam sampah weyh! Ikut saya, saya tak panggil diorg tu kawan pun. Tu bukan kawan namanya macamtu. Tu bley panggil kenalan je. Silalah terasa wahai org2 yg b'kenaan.

Benda macam ni selalunya bawak kepada diskriminasi dalam layanan atau p'hubungan sehari-harian & kadang2 m'cerminkan sifat selfish seseorg tu (bukan nak jadi judgemental tapi b'cakap b'dasarkan pengalaman). Kalau tak kerana ada benda depa nak mintak buat, memang tak adalah dia nak b'baik dgn kita. 

Wah, bukan main emo lagi saya ye, haha. So, emo2 macam ni, apa biasa saya buat dgn depa2 yg perangai macam tu? B'gaduh b'tumbuk ke? 

Saya layankan je. Malas nak gaduh2 ni. Allah Maha Mengetahui, Allah Maha Adil, Allah Maha Penyayang. Pegang ni je, insyaAllah, reaksi kita akan dipelihara & di-guide olehNya.

Wallahualam.
Sekian dari saya yg tengah emo sekarang.



   

11 comments:

  1. ermm nmpak sgguh emo disitu

    huhu

    takpe mnusia mmg cmtu

    sakit ati gak kekdg

    ReplyDelete
  2. dah banyak kali kena,sampai hati jadi kebal ;)

    ReplyDelete
  3. ermmm.. selalu jer alami benda nie..
    kadang-kadang kena jadik hipokrit sebab bila diorang start wat cam tu aku start tak suka diorang... bagi tolong pom tak semua ihklas...

    ReplyDelete
  4. yg penting kita tidak termasuk dlm golongan itew

    ReplyDelete
  5. abaikan je org2 camni dik.. kalau di layan pun x membawa faedah.. doakan je semoga diorang berubah..

    ReplyDelete
  6. Salam Hanih,

    Jangan di layan orang yang macam tu,marah jangan bergaduh pun jangan...Hanih pun kata tuhan tu maha pengasih,maha mengetahui dan maha adil jadi ingat ja kat dia banyak banyak....

    ReplyDelete
  7. Iffah Afeefah : hahaha...memang tgh emo, emo je cepat2 type, kalau x nanti x authentic, xfeel tulisan kat blog...hahahaha...blog-addicted habis! :D

    Miss Eiza : betoi tu...samalah...perangai org tu sama je...kita ni yg jadi kebal & immune dgn depa...

    reenapple : weyh!sangat2 setuju dgn hangpa. pun rasa & buat benda yg sama. Hati ni Allah je yg taw punyalah kita ni dah jemu & x ikhlas nak layan depa...biaq depa ambik balik apa yg depa bagi kat kita kan?

    KhaiRin : betoi...kalau kita pun macam depa, bleylah naik 1 kapal...hahahaha

    ct rahani : memang kalau ikut hati nak abaikan je, nak buat kering je, haih...

    Ros : Wkumsalam...tenkiu kak!nasihat kak mutiara kata yg sangat b'guna...semoga Allah bagi kat saya lbey kesabaran insyaAlla...

    ReplyDelete
  8. sy pon penah kena camni.. xfaham la dengan perangai org camni.

    ReplyDelete
  9. dh byk jumpa org mcm ni..abaikan jer..nnt akan ada org buat dia mcm tu jugak..*_*

    jgn emo2 k..bui follow..hehe

    ReplyDelete
  10. Miss Nurul Atikah : hu3...tulah, ragam orang memang macam2 & x dapat nak dijangka kan?...

    Bui Junaidi : hu3...tenkiu for the advice...tenkiu for following :)

    Dr Zatiel Ismail : Hi!Ok2, saya relax :)

    ReplyDelete