Saturday, October 15, 2011

Tahajjud Cinta

Tak besh lah ending dia!!! Serious tak besh.
Jalan cerita semua memang dah lawa dah, sangat2 lawa, tiba2 macam tu je ending dia.
Sama macam Cik Amy Syaquena yg jugak tak puas hati, haha.

Buat pengetahuan, malam ni sebenaqnya episod t'akhir utk drama Tahajjud Cinta karya Eirma Fatima. Kalau tak silap drama ni start waktu dekat2 nak bulan puasa sebelum ni. Setelah lebih kurang 13 atau 14 episod (sorry, tak ingat berapa exactly), saya memang tak sangka pulak yg episod malam ni rupanya episod last.

What Say Me, drama ni cuba membangkitkan isu tentang kezaliman & ketakadilan gender yg berlaku dalam rumahtangga, & kurangnya kesedaran kaum wanita Muslim tentang hak2 mereka. Lain daripada tu, drama ni jugak cuba menaikkan isu tentang sesetengah golongan pengamal agama ni yg terlalu taksub mengikuti 'imam' atau pemimpin depa sehinggakan percaya & ikut bulat2 apa yg disampaikan & diajarkan oleh pemimpin depa tu walaupun sebenaqnya benda tu t'pesong & b'canggah dgn apa yg Islam ajaq. Lagi, ia perihalkan pasai ada sesetengah golongan lain pulak yg menggunakan agama untuk kepentingan diri & menutup tembelang sendiri.

Drama ni dijayakan oleh banyak nama2 besaq dalam industri lakonan tanahair. Lakonan pun mantap2. Personally, saya suka lakonan Eman Manan sebagai Ustaz Sauqi ( tak sure eja betoi ke tak) yg sangat2lah menjiwai watak dia tu seolah-olah macam real life ustaz yg zalim, Eirma Fatima sebagai Ummi Hamani yg taat & penyabaq, & Fouziah Gous sebagai Seri yg menderita kerana tindakan ayah dia. Acting Neelofa pun bley tahanlah, bagi saya dalam banyak2 drama yg dia act, yg ni nampak paling besh.

Apa yg saya tak puas hati pasal ending drama ni sebab banyak benda nampak t'gantung.

  1. Tak taw macam mana Ustaz Sauqi diadili lepas punyalah macam2 dia dok kelentong org2 kat kawasan Pondok At-Taqwa tu, takkan lah balasan dia hanya dikantoikan oleh anak sendiri waktu tengah b'khalwat dgn Suraya macam tu je. Dia patut dihukum lebih! (Emo pulak, haha).
  2. Citra digambarkan dalam episod awal2 sebagai Singa Betina atau 'Amirah' yg sangat dedicated & tegas m'p'juangkan hak wanita. Macam kurang dramatik pulak bila last2 sekali apa yg dia dapat buat, hanyalah jumpa Ustaz Sauqi sat & bawak lari Seri saja. Apa yg saya expect, Citra akan heret Ustaz Sauqi ke muka pengadilan & m'bela nasib Seri & isteri2 Ustaz Sauqi.
Ada lagi gantungan2, tapi mungkin tak berapa perlu sangat kot, lebih2 pulak, haha.

Amboih! Bukan main saya meng-complaint. Banyak sangat complaint, buat drama sendirilah! . Hahaha, bukan apa, setiap org ada expectation & pandangan masing2 kan, jadi maafkan saya kalau overboard, haha.

Macam kebiasaan drama/filem yg b'unsurkan isu2 agama ni, memang tak dapat lari dari kontroversi. Pasal tu, saya malas nak komen lebih2. Kita sebagai org yg menonton TV ni, kena pandai2 cedok, ambik yg bley pakai & jangan ikut yg mana salah. Kalau ada benda yg tak pasti, bley bincang & rujuk dgn mereka2 yg ahli, kan?

Wallahualam.


Image from http://kepalabergetar.blogspot.com/2011/06/tahajjud-cinta-tv3-download-link.html





   

13 comments:

  1. Emm, betoi tu..tapi mungkin erma fatima nak suruh kita pikiaq sendiri.

    ReplyDelete
  2. geram betol tgk ending dia.. nak gak tgk ustaz shauki tuh kena rejam pulak! haha!

    ReplyDelete
  3. erm..die nak suruh pk sendiri kot kan..
    ifa xlyn pun...sbb tgk watak eman manan mcm psiko ok..scary..

    ReplyDelete
  4. main urut2 plak kan....
    tertengok ari tu...

    ReplyDelete
  5. sy jrg tgk tp last episod tu ada tgk..tergantung di sana..maybe pengarah nk kita berfikir sendiri hehe tapi tak semua orang punya pendapat yg sama, betul tak? hrp2 jgn ada yg silap fham, sudah.

    ReplyDelete
  6. jarang tgk..tp episod akhir tu tertengok plak..ending dia mmg tak best..mcm tergantung jer..maybe ada sambungan kut.. ^_^

    ReplyDelete
  7. a'a stuju, ending dier srh kiter pikir sendiri... x best ar... cam nk cepat abes jerk... sbijik sinetron... yg jht tuh punyerla jahat tp balasannyer alahai... sng sgt2... hu2

    ReplyDelete
  8. sy xtgk pulak cite ni.. tgk iklan kat tv adalah..

    ReplyDelete
  9. x tgk even single episode pon cter nie haha

    ReplyDelete
  10. x sempat tgk cite ni sb tertido awal..huhuhu..

    ReplyDelete
  11. mohd azrul aziim : mungkin jgk...tp t'gantung sangatlah...sangat sangat sangat...haha xpuas hati ni...

    cik bambam : setuju2, biaq dia kena rejam sorg2 pulak...biaq padan muka dia...hahahahahaha

    tiefazatie : seriou scary!!!mmg jd lakonan dia, kita yg tengok tu pulak rasa takut kan...serious psyco gila!!!

    ezad skytech : tulah...xkan kot kan...tp, mana taw kan...

    ahmad haziq azlan : hahahaha...amboih, tengok hat tu je ke? :p

    sutera kasih : betoi tu, tp pendapat sayalah kan, tergantung sangat2lah...at least kalau nak ajak penonton pikiaq sendiri, bg lah scene or hint yg bley lead pemikiran penonton ke conclusion/closure yg betoi...kan kan...

    wallahualam...

    lily@mummyqistina : maybe...who knows :)

    eb ezrin : hahahahaha...betoi2!!!macam sinetron...setuju sangat...yg jahat punyalah kejam gila, punishment sangatlah x memuaskan...

    intan berlian : hahaha...besh jgj sebenaqnya...layan kan je :D

    adwafarahin : hahaha...bagus!buang masa jgk sebenaqnya dok layan drama ni...sekali tengok,terus ikut...banyak lg kerja lain bley buat kan... :D

    aanie : tengok kat internet je :)

    ReplyDelete
  12. cerita tahajjud cinta ni merapu ja byk,hampa2 yang tgk pun nnt jadi dunggu.meluat aku tgk,depa yang mula2 pakai purdah elok,balik kg p bukak pulak.apa kejadahnya punya cerita.cam pundek.last2 mmg aku dah xlayan dah.mmg dah tau cerita cam ............ paham2 ja lah

    ReplyDelete