Wednesday, October 5, 2011

Jom jogging!

Macam yg kita semua rakyat Malaysia taw, Malaysia ni merupakan negara yg iklim dia panas & lembap kan. Mana2 negara pun yg semestinya ada iklim yg beza2, kebiasaannya, life penduduk2 dia sudah accustomed kepada keadaan iklim, baik dari segi pekerjaan, pemakanan, & cara hidup yg lain2. 
Hah, jangan tak taw, nak b'jogging kat Malaysia ni, ada several things yg kita kena aware.
Several things tersebut ialah:
  1. Pakai kasut yg sesuai supaya kaki selesa & tak melecet. Jgn lupa utk pakai stokin, tak guna kalau pakai kasut yg sesuai tapi kaki tak b'sarung stokin.
  2. 1 lagi, dah taw panas, jgnlah dok p b'jogging kat area2 tu. Carilah tempat yg redup2 sket ke, banyak pokok2 besaq ke kan. Kat web tu dia ada jugak cadangkan pakai sunglasses. Fuh, artis habis! Haha
  3. Jgn lupa nak minum air. Ni supaya badan kita sentiasa cukup dgn bekalan air. Maklumlah kan bila b'jogging ni, air dlm badan keluaq melalui peluh, so kenalah ganti balik.
  4. Kalau nak jogging tu pilihlah masa yg sesuai. Jgnlah dok p b'jogging waktu tengah2 hari, matahari dok cacak kat atas kepala, haha. Wkt yg di-recommendkan utk tak b'jogging ialah antara pkl 10 pagi sampai 4 petang. Kalau malam? Hah, tu cerita lain pulak rasanya.
  5. Boleh jugak kalau nak lari-rehat-lari-rehat-lari. Maksudnya, ada breaklah, utk mengelakkan overheating.
  6. B'jogging menikut kemampuan diri. Tak payah nak paksa2 badan kerja over the limit. Kita jogging utk nak badan lebih sihat, bukan utk dapat sakit, kan?
  7. Sapu sunscreen dalam 10 minit ke kan sebelum p jogging, utk mengelakkan kulit cepat tua & kurangkan risiko dapat kanser.
  8. Elok benar kalau jogging ada kawan sekali. At least, ada org boleh tolong kalau2 ada apa2 yg buruk berlaku kan. Kalau jogging sorang2, jgnlah memekakkan telinga tu dengan lagu2 yg kita dengaq dari mp3 player & sbg.nya, tak dapat dengaq nanti kalau ada kereta mai. 

Adoiii. Sakit lagi kaki saya bengkak sebab terseliuh waktu jogging minggu lepas. Sembahyang tak bley duduk betoi2 lagi. Jangan jadi macam saya, waktu jogging, mata & fikiran leka meninjau sana sini, haha.




9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. jogging? huh..penatnye la.

    jom baca kat sini pasal exercise (tumpang jap, just untuk info sama-sama). pastikan korang sihat sebelum wat exercise k.

    http://walk-stop-run.blogspot.com/2011/03/exercise-oh-exercise.html

    ReplyDelete
  3. ang fikiran ke lain ingt ape nep??

    jeng jeng jeng.....

    ReplyDelete
  4. kak limah si supir:kalau xminat jogging mayb bley try exercise lain...main sukan ke,haha...

    faiz farish:at least dlm seminggu tu, kalau jogging wkt weekend ok jugak rasanya (mandai2 je)...haha

    mohd azrul aziim:haha...xpenat xbakaq lemak lah bro...haha

    hans:kalau malas, cubalah rajin2kan...kalau main bola tiap2 hari pun ok dah rasanya...

    farah:jeng jeng jeng...hah,tu yg ang x taw :p

    ReplyDelete
  5. dah lama xjogging.. sbb xbleh jogging.. tp best pe dgr lagu time jogging bleh lyn perasaan..

    ReplyDelete
  6. mmg besh...sbb kadang2 boring jgk bila jogging ni...tambah2 kat tempat yg sunyi & jogging sorg2...tp kena jaga2 jugaklah kalau2 ada kenderaan kan...

    wallahualam...

    ReplyDelete