Friday, October 14, 2011

Hanih Borhan's Guide to a clean toilet & a happy heart...

Bunyi tajuk macam untuk budak2 baru reti buang air sendiri tanpa kena teman parents kan, tujuan saya buat entry ni sebab dah beberapa kali encounter dgn kes budak2 besaq yg mungkin masih tak reti buang air dengan betoi...

So, apa yg bley kita buat utk tak membengangkan hati org yg menggunakan tandas selepas kita?
  1. Bila membuang air kecik atau besar, either mencangkung dekat toilet bowl tu atau duduk atas tandas duduk, pastikan anda cangkung atau duduk betoi2 b'sesuaian dgn saiz lubang tandas tu. '
  2. Kalau bley, katalah kalau nak buang air besaq dekat tandas cangkung lah kan, dekatkan punggung dengan lubang tandas tu whereas kalau nak buang air kecik, mungkin bley dekatkan salur kencing kat lubang tandas tu. Kalau nak buang air besaq & kecik? Hah, pikiaq sendiri...hahaha. 
  3. Kalau tandas duduk pulak, biasanya saiz lubang tu sama je kan kat mana2 pun, so, kalau kita tu b'kaki besaq sket, cuba2lah utk bukak besaq sket kangkang tu. Tak ada lah najis tu melekat2 kat bahagian belakang tu, kalau lekat mana kita nampak kan? 
  4. Jangan tak taw, kadang2 kita tak perasan yg ada 'percikan' air kecik atau air besaq kat tepi2 margin/lip of the tandas duduk tu atau bowl tu. So, jangan nak kalut2 sangat utk tak basuh jugak area2 yg kita sit on macam tempat kita letak kaki kita. Jirus sket2 je pun kan, tak luak pun masa kita.  
  5. Lepas dah selesai membuang, jgn sesekali lupa utk flush. Apa, ingat ada org lain nak tengok ke 'benda' tu? Kalau tak air dalam bowl tu kuning pekat, mesti ada 'kapal2 selam' tgh terapung punya. Kita yg buang, kitalah yg flush. Tak rasa malu ke tambah2 bila memang ada org yg tunggu turn nak masuk toilet lepas kita. Walaupun mungkin tak saling kenal pun, tapi ayat berikut mungkin t'detik kat hati depa : "Harap muka je segak, buang air betoi2 pun tak reti..." . Malu tak, malu tak? Tu kalau muka kita segak, kalau muka kita buruk macam mana? hahahahaha...kasaq!
  6. Kadang2 kita tak sedar yg air flush tu tak cukup utk 'm'benamkan' buangan2 kita, jadi ambik masa sket utk tunggu air flush tu habis & check either benda2 tu dah p semua atau dok ada tinggai sisa2... Org yg pakai toilet lepas kita takkan fikir yg flush tu tak cukup, kebiasaannya akan terus buat conclusion yg kita yg pakai toilet tak flush langsung & tak reti menguruskan 'khazanah' sendiri.
Saya ni bukannya nak buat bagus mengajaq org pasai macam mana nak uruskan hygiene sendiri. Bukan nak mengajaq tapi cuma nak b'kongsi. Kata org, sharing is caring, kan? haha. Kalau kita jaga hal kita, lain2 org hati senang. Kalau kita tak kisah pasal urusan hygiene sendiri, lain2 org hati mendidih jugak kan.

Footnote : Ni lah yg jadi bila hati dah bengang sangat tak puas hati dgn mereka2 yg tak kisah pasal buangan sendiri, haha.






   

7 comments:

  1. pergh..power2..terbaekk la post ni anep =)

    ReplyDelete
  2. herie : yeke, haha...

    bukhari : terbaik ke? bkn apa bukhari, rasa t'panggil pulak bila mengenangkan keadaan toilet yg ditinggalkan kotoq & m'buatkan org lain rasa x selesa guna...wallahualam

    ReplyDelete
  3. hahahaha.. tolong la bela bibik sorg jage mangkuk2 jamban tu sng, atau atau atau.. buat tempat buang aer mcm longkang tempat amek smyg awam.hahahaha!

    ReplyDelete
  4. heheh baca post ni gelak dari mula sampai last. sangat detail dan straightforward. I like! ME GUSTAAAAAAAA :D

    ReplyDelete
  5. dede : banyak duit nak hire bibik...amboiii...haha

    dinie : hahahaha...mst kena detail, kalau x, will not got the message...hahaha...

    ReplyDelete
  6. hahahaha..terbaik la beb..hihihi

    ReplyDelete