Sunday, March 6, 2011

U Smile, I Smile...

No, saya bukan one of the Beliebers yg mengalami Bieber fever...Just guna title of one of his songs utk post saya kali ni. Haha.

Senyum.

Ada macam2 jenis senyum. Senyum kucing, senyum kambing, senyum macam kerang busuk. Cuma yg peliknya kenapalah semua dikaitkan dgn binatang, haha.

Tapi, senyum yg datang dari hati yg ikhlas kita dapat tahu dgn sendiri, kan?

Apa yg anda rasa bila orang senyum pada anda?

Tenang kan? Suka kan?

Uniknya senyum, power-nya senyum, Allah ciptakan ia mampu buat kita rasa gembira.

Kalau kita in the worst mood, bila ada orang senyum pada kita, senyum tu seolah-olah macam jaminan pada kita yg kita tak perlu risau dengan masalah kita. Ia seolah-olah macam, "It's alright, everything's gonna be okay..."

Kalau kita marah pada someone, then tiba2 dia senyum ikhlas pada kita, rasa tak jadi nak marah. And lepas tu, kita pulak yg akan mula tersenyum & gelak sama2. Kan?

Kalau kita tengok senyum mak ayah kita, senyum pakcik makcik, senyum orang2 tua, kita rasa sayang, sebak & kagum dgn depa. Senyuman depa bawa seribu makna yg hanya Allah saja yg taw. Senyuman diorang penuh kebahagiaan & kasih sayang. Senyuman yg datang dari hati yg redha & tabah dgn semua ujian Allah.

Kalau kawan2 senyum pada kita, kita tak mampu utk berasa keseorangan. Biarlah kita ni seorang yg pendiam & tak banyak cakap, senyuman depa mampu buat kita rasa sentiasa dalam ramai. Senyuman kawan2 buat kita rasa sentiasa di-support & dijaga.

Bila tengok senyum anak2 kecik, kita rasa bahagia & tenang. Senyuman anak kecik, senyuman yg suci dari noda & dosa. Senyuman yg putih biarpun gigi diorang rongak & tak putih. Senyum anak kecik buat kita rasa tenang & tak serabut, sebagaimana jugak kita waktu kecik2 dulu.

Senyum ramah orang2 di jalanan yg kita tak kenal buat kita rasa connected. Kita semua b'saudara, after all. Senyum tu lah kunci kepada new friendship, new partnership, new relationship.

Maaf saya tak dapat nak describe macam mana bahagia bila tengok senyum isteri & anak2, sebab saya belum pernah berada dlm Hanif yg itu. :)

With the smile of the people around me, it made my day.

Bila anda senyum pada saya, anda buat saya bahagia.
Anda bahagia bila tengok senyum saya? Saya harap macam tu. Ngeh3...

Footnote : Dalam Islam, senyum tu kan sedekah. Jadi, jgn terlalu susah beri senyuman. Tapi, awas, senyum jgn disalahguna & disalahtafsir. Fikir2kan...


Senyum bakal2 dentists.

Senyum Grimis. 'Family' saya di CFS IIUM PJ.

Senyum PD-trip.

Senyum sefikrah.

Sabrina. Senyum anak patung.

Senyum 1 Malaysia?haha...


Senyum 112. Rindunya kat depa.

Senyum dari sahabat2 saya yg hebat2

Ihsan & Aiwin. They're the 'slide show' in my mind before I go to sleep.

Senyum dapat makan...haha


6 comments:

  1. hehe sy pun suka senyum jugak :) senyum lady dayana ! ahahha :P

    ReplyDelete
  2. aku nk like gamba arep ngan abrar tu! kah33.. tp xde butang like.kah33

    ReplyDelete
  3. lady dayana:bak kata Joker dlm movie Batman , "Let's put a smile on that face..."...
    terus2kanlah senyum ye...
    dede:hahaha...tulah...kalau ada butang 'like' tu, kat semua tempat aku nak buh,haha....

    ReplyDelete
  4. senyum..tak perlu kata apa2..

    ReplyDelete
  5. masing2 muka ada harapan cerah masa depan..be ur self to be the best..hv a gud day!!

    ReplyDelete