Thursday, February 3, 2011

New Honda Civic?

Model Honda Civic yg latest kat Malaysia ni memang ramai peminat. Toleh je mana2, selalu je nampak Honda Civic ni atas jalan. Bagi saya, most Malaysian yg beli Honda Civic ni mostly sebab design dia yg lain dari yg lain & several other features, macam dashboard dia yg ada digital display.

Dear Civic, are you from outer space?

Seriously, design dia nampak futuristic gila. Agaknya orang2 yg beli Honda Civic ni sebab dah bosan dengan rivals dia; Toyota Corolla Altis which have very lame outdated exterior design & retro-ish Nissan Sylphy.

With typical facelift : redesigned front & tail etc.

Rasanya dah nak dekat 4-5 tahun model Civic sekarang ni sejak mula2 dilancarkan kat Malaysia, with a mid-life facelift. Based on kebanyakan Japan car manufacturers yg stick to 5 year model cycle, a new Honda Civic is expected to due tak lama lagi. Kalau browse through internet, dah ada scoop sightings & spyshots of this new Civic. 

Especially, bila baru2 ni, Honda ada revealed Civic Concept kat Detroit Motor Show 2011. Walaupun base-model Malaysian spec ada sikit lain dengan base-model US spec, tapi tak lari jauh, so rasanya boleh je expect Malaysian one, tak jauh beza rupanya.

Simply stunning.


Caught testing kat Middle East (autoten.com)

Sightings kat Jepun (from noticiasautomativas.com.br)

Caught testing kat Middle East (from 4autochannel.com)
Yet, tak ada lagi rasanya official announcement dari Honda official distributor kat Malaysia pasal launching date ataupun possible local assembly. So, siapa2 yg ada hajat nak beli Honda Civic tu, elok juga kalau tunggu2 kan. Chill.

Footnote : Tengah dok blogwalking tadi, ada terbaca pasal seorang blogger ni buat comparison of this new Honda Civic ni dengan Proton Concept Car, The Proton Tuah. Agak menarik. 

No comments:

Post a Comment