Sunday, January 2, 2011

Customer is ALWAYS RIGHT

Date & Time : 31st December 2010, 20.20 pm
'Scene of the crime' : Pizza Hut outlet, East Coast Mall.

Orang SP : Kak, order kak!
Kakak waiter : (holding a pen & the small order form, with a smile) Ye, encik nak order apa ye?
Orang SP : Saya nak Spicy Rolls ni dengan Cheese-baked Meatballs ni. Ayaq Hot Coffee.
Orang Changlun : Spicy Arabiatta!
Kakak waiter : Nasik & spaghetti dah habis, dik.
Orang Changlun : Oyeke. Lasagna ada? Ambik ni lah, Seafood Lasagna. 1 lagi, saya nak ni satu, Salads. Ayaq saya nak iced-coffee float ni. 
Kakak waiter : OK.

Salad at the bar. The drinks came after around 5-10 minutes, followed by the spicy rolls & meatballs. Waiting for the lasagna now.


Time : 20.50 pm

Orang SP : Weyh, mana ang punya lasagna tak sampai2 lagi pun.
Orang Changlun : Tula. Tak taw plak aku. Haih, pukui 9.30 nak kena blah dah. Takpe lah. Tunggu je la sat
lagi. Depa dok tengah buat kot.  

Time : 21.00 pm

Orang Changlun : Kak, Seafood Lasagna tak siap lagi ye?
Kakak waiter : Jap ye. Akak check.

Kakak waiter : Adik punya lasagna tengah buat. Tunggu sekejap lagi ye.
Orang Changlun (dalam hati) : Tengah buat lagi ke? Rasanya dah lama dah order.

Time : 21.15

Orang Changlun : Kak, lasagna tadi tu tak siap lagi ye?
Kakak waiter : Dah siap dah tadi. Tapi saya bagi orang lain dulu. Encik punya tunggu lagi kejap ye. Kita tengah buat lain.
Orang Changlun : ... (senyum)

After that, whenever the waiter passed the table, she put on a very big smile.
Orang Changlun (dalam hati) : Boleh lagi nak senyum2 dengan aku? (sambil balas senyuman dengan a very sharp stare)

Time : 21.25

Orang Changlun : Kak, lasagna tadi tu dah siap?
Kakak waiter : Err, belum lagi lah dik. Kita tengah buat lagi ni.
Orang Changlun (in high raising angry voice) : Dari tadi lagi tengah buat. Dah sejam kami tunggu.
Kakak waiter : Sorry encik. Tadi tu memang tersilap hantar.
Orang Changlun : Panggil manager datang sini. Mana manager?

Other people at the surrounding tables started to look at the scene. Kakak-kakak waiter b'pandangan sesama sendiri.

Kakak waiter : Ni haa manager (point to the most senior waiter in the red shirt)

Senior waiter : Ye encik. Maaf la ye encik. Harap bersabar (sambil senyum2)
Orang Changlun : Apa ni? Dari tadi tak siap2 lagi. Tengah buat, tengah buat. Sekarang ni dah sejam kami
tunggu tapi tak sampai2 lagi. Orang lain, dua tiga family dah siap makan, siap dah blah lagi. Bukannya kami tak tanya. Dah tanya, pastu bila dah siap, p bagi plak kt orang lain. Apa ni? Macammana buat kerja? Orang bukannya penuh pun.
Senior waiter : Sorry encik. Kami buat lasagna tu cepat ye. 5-10 minit je lagi.
Orang Changlun : Saya nak SEKARANG! SEKARANG jugak. Saya dah tak maw tunggu2 dah. Bawak
SEKARANG! (tangan ketuk2 meja, not to show immaturity but, ketegasan) 


Then, an Indian pakcik came. 

Indian Uncle : Hey, where is my pizzas? I've been waiting for two hours. Call out your manager.
Orang Changlun : Haa tengok?! (saying to the waitresses)

The 'true' manager in blue shirt went to the Uncle's table.

Indian Uncle : Where is my pizza?It's been an hour. How can you run this restaurant if the service is like this?
Manager : Sorry, Mr. We are doing it now. It'll be in shortly, I promise.

Then, the manager came to Orang SP & Orang Changlun's table.

Manager : Bang, sorry ye bang. Kita memang ada masalah sikit sebab tu tadi lambat & silap hantar.
Orang Changlun : Dah dah. Saya nak cancel lasagna tu. Dah malas nak tunggu.
Manager : OK, encik. (starts to walk away)
Orang Changlun : 1 lg, ni servis charge ni potong lah. Saya tak maw bayar. Mengarut je. Servis macam ni
mengarut. Tak maw bayar.

Manager : Baik encik.

Orang SP & Orang Changlun then, stormed out.




One can be calm & patient when tested & distressed, but don't think one can be human forever. One can also be a monster if others wishes.


Evil reminder from : Orang Changlun. haha. Peace. ^_^


7 comments:

  1. orang byk duet mmg kadng xtau besaba. haha

    ReplyDelete
  2. haha..org bnyk duet penyabaq kot pasai tu depa bnyk duet...haha...

    ReplyDelete
  3. dah pernah kena jugak kat pizza ECM tu... macam pe2 je service... lambat+silap sampai order... =_="

    ReplyDelete
  4. hahaha.. kesian pekeja pizza hut. try ang keja sehari tgk.hehe

    ReplyDelete
  5. herie:haha..jom,xyah p mkn kt situ dh =D
    dede:mula2 tu mmg aku considerate..ksian.tp, bla lama2,lemak la kn.dh tu dok sengeh2 buat2 mesra bila aku dok marah.dorg wat aku mcm budak kecik. 1 lg, bla dorg dngaq aku cakap loghat kedah,dorg ingat aku ni mcm kampung & bodoh taw...aku pun menyirap la...haha

    ReplyDelete
  6. cayalah anep! tabik spring toink toink kat ang!

    ReplyDelete
  7. farahah:haa haa haa..haha..tula..len kali kalo nak makan kt kedai ajak la aku skali :p

    ReplyDelete